Zavřít reklamu

Asi se shodneme na tom, že Apple Watch zlepšily kondici každého z nás, kdo je nosíme na svém zápěstí. Pokud jsme dříve nehli prstem, tak právě motivace těchto hodinek nás nutí k tomu se alespoň trochu hýbat. Apple na měřících metrikách pořád pracuje a snaží se je zdokonalovat. V budoucnu tak především s ohledem na silový trénink.

Pokud jen chodíme a počítáme si kroky, je vcelku jedno, jestli ujdeme o 10 kroků více nebo méně. Pokud jde ale o 10 zvednutí činky, je to něco úplně jiného. Právě proto Apple zkoumá senzory tenzometrů, čímž by se měl pokusit zlepšit možnosti silového tréninku.

Informace pochází z nabídky práce od týmu Apple Health Technologies, která hledá inženýry s „expozicí analogové elektroniky, nejlépe mechatronických systémů využívajících aktuátory, teplotní čidla, tenzometry a fotodiody.“ Logicky by tedy mělo jít o práci se senzory v Apple Watch. Ty nicméně mají teplotní senzor i fotodiody, ale ještě postrádají zmíněný tenzometr, který měří změny elektrického odporu při použití síly. Jsou již široce používány v systémech sledování pohybu a fyziologických monitorovacích systémech.

Výzkumníci už dříve prokázali, jak jediný neinvazivní senzor umístěný na zápěstí dokáže přesně změřit celý rozsah napětí na lidské pokožce a také monitorovat krevní tlak. To je ostatně další zdravotní funkce, o které se v souvislosti s budoucími Apple Watch mluví poměrně hojně.

Apple Watch aktuálně dokážou během silového tréninku sledovat pouze aktivní kalorie, čas a tepovou frekvenci. Tyto metriky jsou nicméně užitečnější spíše pro sledování aerobních aktivit, jako je běh nebo cyklistika, ale v kontextu silového tréninku nejsou tolik užitečné, protože srdeční frekvence není úměrná úsilí a zátěži. Tenzometry na druhou stranu mohou pomoci sledovat skutečně konkrétní dopad takového tréninku. Kromě toho aplikace cvičení nenabízí žádnou možnost zaznamenávat váhy, opakování a sady pro výpočet svalové zátěže. Možná se to již brzy změní.

Dnes nejčtenější

.