Zavřít reklamu

Elon Musk včera uvedl, že plánuje jednat s generálním ředitelem společnosti Apple Timem Cookem o nižších poplatcích v App Store pro tvůrce, kteří vydělávají prostřednictvím předplatného na sociální síti Twitter, respektive X.

Ve svém příspěvku o podpoře tvůrců Musk uvedl, že plánuje požádat Apple, aby inkasoval namísto 30 % z celkového poplatku, který autor na Twitteru vydělá, 30 % z poplatku, který si Twitter ponechává. Tím by cupertinský gigant potenciálně získal mnohem nižší podíl z obnosů, které Twitter tvůrcům vyplácí.

Musk uvedl, že jeho síť neplánuje vybírat žádné poplatky od těch, kteří vydělávají méně než 100 000 dolarů. Po překročení této hranice bude Twitter vybírat 10 % z výdělku, ačkoli prvních 12 měsíců bude pro všechny zdarma. Pokud by Apple na návrh přistoupil, měl by nárok na 30 % ze zmíněného 10% podílu, který si Twitter bere od tvůrců vydělávajících více než 100 tisíc dolarů.

Společnost Apple inkasuje poplatky za nákupy v aplikacích z předplatného, které je uskutečněno skrze aplikaci „X“ v zařízeních se systémem iOS. Za první rok předplatného to činí 30 % a 15 za každý další. Stejný podíl si Apple bere ze všech digitálních nákupů v App Store a cupertinská společnost rozhodně není známa tím, že by dělala výjimky ze svých pravidel.

Elon Musk

 

Muskův požadavek by se současným nastavením pro nákupy v aplikacích nebylo možné realizovat, protože Apple svůj poplatek vybírá od každého předplatitele, který zaplatí tvůrci, nikoli přímo od tvůrce.

K obdobnému postoji a změnám vyzýval společnost Apple také Facebook, ale k úpravě zásad nedošlo, pročež sociální síť Marka Zuckerberga místo toho lidi vyzývá, aby tvůrce podporovali předplatným na webu, nikoli přes mobilní zařízení, což je metoda, kterou by k omezení poplatků, které si Apple bere, mohl využít i Musk. Ten v minulosti poplatky App Store společnosti Apple kritizoval a o podílu, který si společnost vybírá, se vyjádřil, že „rozhodně není v pořádku“, pročež jej přirovnal k „30% dani z internetu“.

Dnes nejčtenější

.