Zavřít reklamu

Když na letošní WWDC představil Apple nový 15″ MacBook Air, způsobil tím mezi jablíčkáři vcelku poprask. Zatímco někteří totiž byli ze stroje nadšeni, jiní jej označovali za zbytečný s tím, že by modelové řadě Air slušel spíš model ještě menší než je současných 13″. Osobně jsem se ale od prvopočátku snažil být nestranný, abych si o novince udělal lepší obrázek až ve chvíli, kdy se mi dostane do rukou a já si s ní tak budu moci více pohrát. A protože mě shodou okolností začíná trochu limitovat můj nynější MacBook Air M1, poprosil jsem našeho partnera Mobil Pohotovost o zápůjčku této novinky. Ta mi již zdárně dorazila a já se s ní tak začínám pomalu seznamovat, což si pár řádků pro náš magazín jistojistě zaslouží.

Hned na úvod znovu zdůrazňuji, že se jedná o mé první dojmy sepsané relativně krátce po rozbalení, prvotním nastavení a celkovém seznámení se s 15″ MacBookem Air. Jakékoliv větší hodnocení si tedy nechám až na později, protože se rozhodně nechci ve vynášení soudů jakkoliv unáhlit. Spíš než recenzi však v následujících týdnech očekávejte jakýsi pohled člověka, který nyní používá 13″ počítač a v minulosti vlastnil 16″ počítač na to, zda má Air v 15″ smysl či nikoliv. To už ale předbíhám – pojďme se raději vrátit k mým prvním dojmům.

Když se řekne MacBook Air, osobně se mi vždy vybaví kompaktní laptop, u kterého začíná ona kompaktnost vlastně už velikostí jeho krabice. Když mi proto kurýr předal balík a já jej rozbalil, trochu mě šokovaly rozměry boxu, do kterého Apple novinku balí. Jasně, počítal jsem s tím, že bude větší, než ten pro 13″ Air, ale zvyk je zkrátka železná košile a i tuhle novotu člověk tak nějak zpracovává déle. Když jsem pak MacBook Air vybalil a poprvé si jej před sebe položil na pracovní stůl, rozměrově mi celkem vyrazil dech. Je totiž opravdu obrovský, což věřím, že bude z hlediska pracovní produktivity díky velkému displeji opravdu fajn. Na druhou stranu se mi ale opravdu chce říci, že jakési kouzlo „Air“ se s nárůstem velikosti vytratilo, protože už se rozhodně nejedná o kompaktní laptop, který jste hodili do kabelky, malého batůžku či váčku na záda a vyrazili jste s ním, kamkoliv je potřeba.

Přiznám se, že ani tloušťka mi nepřijde vyloženě wow, jak mnozí tvrdí. Ano, designově se mi 15″ model velmi líbí, protože se jedná zkrátka o elegantní laptop z prvotřídních materiálů, ale 1,15 cm tloušťky mi v kombinaci s velkým tělem zkrátka dech nevyrazilo. Dokonce bych se nebál říci, že právě kvůli velkému tělu působí stroj tlustší než doopravdy je – tedy minimálně při porovnání s Airem M1. Ten je v části s pantem papírově širší o dobrého půl centimetru, ale protože je celkově menší a má jinak řešené šasi, působí štíhleji. 

Přestože se mohou zdát předešlé řádky jako velmi kritické, musím znovu zopakovat, že se mi 15″ MacBook Air jako takový líbí a věřím tomu, že si své příznivce najde. Pomyslné kouzlo kategorie „Air“ mu však už tak nějak chybí a daleko víc než Air na mě tento Mac působí jako mírně upravené Pro. Kdo ale po větších rozměrech prahne, ten si na své přijde, protože dva palce displeje navíc oproti mému Airu M1 jsou opravdu znát. A kdo ví, třeba i mě nakonec novinka přesvědčí o tom, že má smysl jí upřednostnit před 13″ modelem.

MacBook Air lze zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.