Zavřít reklamu

Apple Vision Pro pomůže minimalizovat případy pohybové nevolnosti extrémní výkon náhlavní sady, věří kapacita v oblasti prostorových výpočtů. Headset pro smíšenou realitu od společnosti Apple je výkonné výpočetní zařízení, jež chce uživatelům poskytnout zážitek s co možná nejnižší úrovní latence, která má přímou spojitost s kyber nevolností.

V rozhovoru pro BBC Science Focus hovořil profesor David Reid z Liverpool Hope University, který se zaměřuje na umělou inteligenci a prostorové výpočty o přednostech Apple Vision Pro. Podle něj je výrazným prvkem náhlavní soupravy Apple ve srovnání s ostatními produkty na trhu použití dvou samostatných čipových sad. Jedna se stará o zpracování grafiky, zrakových algoritmů a spouštění aplikací, zatímco se druhá zaměřuje pouze na zpracování informací z kamer, vstupů ze senzorů a zvuku z mikrofonů.

To podle Applu umožňuje dosáhnout doby odezvy pouhých 12 milisekund, což prakticky eliminuje zpoždění a poskytuje přirozenější pohled na svět. Profesor Reid hodnotí systém společnosti Apple, který má porazit pohybovou nevolnost, pozitivně, přiznává však zároveň, že stále nejde o ideální řešení.

„Hlavním problémem kyber nevolnosti při pohybu ve virtuální realitě je konflikt vergence a akomodace, zkráceně VAC.“ VAC označuje způsob, jakým mozek uživatele vnímá nesoulad mezi vzdáleností virtuálního objektu od uživatele ve virtuálním světě a tím, na jakou vzdálenost by se měly oči uživatele zaměřit, aby objekt správně viděly. To u náhlavních souprav VR představuje problém, protože musí řídit vidění uživatele na velmi krátkou vzdálenost k displejům v blízkosti očí.

Reid se domnívá, že společnost Apple vynaložila velké úsilí, aby kyber nevolnost v maximální míře omezila, přičemž největší podíl na úspěchu má právě velmi nízká latence v kombinaci se špičkovými displeji zařízení. „Snížením zpoždění, prodlev a použitím vysoce kvalitních displejů vytvořil Apple náhlavní soupravu, která je z hlediska pohybové nevolnosti nejlepší ve své třídě,“ uvedl profesor.

Dále Reid shrnuje výkon soupravy Apple Vision Pro takto: „Je výkonnější než MacBook Pro. Je to v podstatě počítač připevněný k obličeji.“ Profesor je toho názoru, že tato souprava přinese „množství nových aplikací a nových způsobů, jak nejen hrát hry, ale také pracovat, komunikovat a nebo jen prohlížet internet“.

„Jako kreativci a profesionálové budete moci dělat věci, které na běžných počítačích dělat nelze,“ pokračuje Reid. Vzhledem k ceně zařízení jej zprvu bude moci využívat pouze omezené množství uživatelů, postupem času však bude levnější, dostupnější a nakonec bude „Apple v oblasti virtuální reality v čele“.

Komentáře profesora Reida zazněly jen několik týdnů po představení systému Apple Vision Pro společností Apple a několik měsíců před jeho uvedením na trh ve Spojených státech. Přestože cena Apple Vision Pro startuje na 3 499 dolarech, je pravděpodobné, že budoucí zařízení z této produktové řady budou cenově dostupnější, orientovaná na spotřebitele, skromnější ve svých schopnostech a s doladěnými případnými nedostatky či potíži, které se u zcela nového produktu mohou objevit.

Dnes nejčtenější

.