Zavřít reklamu

Společnost Nokia na konci minulého týdne oznámila prodloužení dlouhodobé patentové licenční dohody s Applem, která cupertinskému technologickému gigantovi umožní přístup k patentovaným technologiím Nokia především v oblasti 5G.

Oba subjekty tím navazují na předchozí licenční dohodu, která měla vypršet na konci tohoto roku. Konkrétní podmínky dohody obou společností oznámeny nebyly. Patentové portfolio společnosti Nokia je založeno na více než 140 miliardách eur investovaných do výzkumu a vývoje od roku 2000 a sestává se z přibližně 20 000 patentů, z nichž je více než 5 500 nezbytných pro implementaci 5G.

K dohodě z roku 2017, jejíž platnost, jak již bylo zmíněno, měla vypršet v roce 2023, došlo po poměrně ostrém právním sporu, pročež je uzavření nové smlouvy pro oba hráče přínosem. Finská společnost uvedla, že nová dohoda se společností Apple je v souladu s jejím dlouhodobým výhledem ve finanční zprávě zveřejněné 20. dubna 2023, přičemž příjmy z toho plynoucí se projeví ve výsledcích Nokie za 1. čtvrtletí 2024.

Jenni Lukanderová, prezidentka společnosti Nokia Technologies, se k dohodě vyjádřila: „Jsme potěšeni, že došlo k uzavření dlouhodobé licenční smlouvy se společností Apple na základě přátelství. Tato dohoda odráží sílu patentového portfolia společnosti Nokia, desetiletí investic do výzkumu a vývoje a její přínos pro mobilní standardy a další technologie.“

Dnes nejčtenější

.