Zavřít reklamu

O soukromí na internetu je v posledních letech čím dál tím víc slyšet zejména v souvislosti s nutností jeho zvyšování. Pravdou totiž je, že kvůli technologickému pokroku se stává sledování uživatelů na internetu čím dál tím snažší, ale co je důležitější, je i přesnější a tedy i nebezpečnější. Skrze parametry v URL lze totiž ve výsledku mnohdy dojít až přímo ke konkrétnímu uživateli, což lze následně zneužít k jeho komplexnějšímu sledování. A právě s tím se Apple rozhodl v iOS 17, potažmo iPadOS 17 a macOS Sonoma bojovat. 

Do nových generacích operačních systémů přidá Apple novinku ve formě automatického odebírání parametrů sledování z adres URL v Safari, Zprávách i Mailech, čímž zabrání sledování daného uživatele napříč weby. Ten je totiž v současnosti vystopovatelný skrze sledovací parametr, který se nemění a který je tedy pro něj de facto jedinečný. V nových systémech však půjde nastavit, aby byl tento parametr odebrán a uživatel tedy procházel internet anonymněji. Jedním dechem je ale třeba dodat, že o úplné „očištění“ odkazů o sledovací parametry se jednat nebude, takže se například inzerenti na webových stránkách nemusí bát toho, že by nově nebyly na Apple produktech odkazy na ně změřitelné přes UTM. Ty totiž v odkazech samozřejmě i nadále zůstanou s tím, že pokud obsahují jedinečné identifikátory uživatele, budou o ně osekány, avšak stále budou funkční pro obecné trackování odkazu. Novinku Applu tedy rozhodně není třeba vnímat jakkoliv negativně, ať už se na ní člověk dívá jakoukoliv běžnou optikou.

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně

Dnes nejčtenější

.