Zavřít reklamu

MacOS Sonoma přináší spoustu nových funkcí pro Mac, jako jsou herní režim, interaktivní widgety na ploše, vylepšení pro prohlížení a úpravu PDF a další. Zároveň však Apple ruší podporu starších zásuvných modulů aplikace Mail. I když se to pravděpodobně nedotkne většiny uživatelů, některé aplikace třetích stran v důsledku toho přestanou fungovat.

Jak poznamenali vývojáři aplikace AltStore, která se spoléhá na plug-in aplikace Mail, aby se mohla připojit k Apple ID uživatele a generovat certifikáty potřebné k podepisování aplikací, macOS Sonoma již starší zásuvné moduly aplikace Mail nepodporuje, což Apple potvrdil v rámci konání vývojářské konference 2023.

To samozřejmě neznamená konec doplňků pro Apple Mail. Cupertinský technologický gigant představil nový způsob vytváření rozšíření pro Mail pomocí rozhraní MailKit API v macOS Monterey. Od nynějška to tedy bude zároveň i ten jediný.

Bohužel rozhraní MailKit API, přestože má více vrstev zabezpečení, neposkytuje takové možnosti jako starší nástroje. Pokud jde o AltStore, vývojáři na Twitteru uvedli, že pracují na nové metodě ověřování, protože současný zásuvný modul Mail již uživatelé v macOS Sonoma nebudou moci používat.

Pokud je tedy součástí vaší výbavy aplikací některá, jež spoléhá na starší zásuvné moduly Mail, budete muset před instalací systému macOS Sonoma na svůj Mac počkat na její aktualizaci, která již bude stavět na MailKit API.

Systém macOS Sonoma je prozatím dispozici vývojářům v rámci programu Apple Developer a veřejná beta verze by měla být uvolněna do července. Finální podoba jablečného operačního systému spatří světlo světa letos na podzim, přičemž kompatibilní bude s počítači Mac vydanými v roce 2018 a později.

Dnes nejčtenější

.