Zavřít reklamu

Ačkoli od WWDC již nějaký den uplynul, stále se setkáváme s úniky všemožných detailů ohledně jak nových operačních systémů, tak nově představených produktů. Zlatým hřebem večera byla pochopitelně náhlavní souprava pro rozšířenou realitu Apple Vision Pro. Velkým terčem zájmu je pochopitelně taktéž operační systém visionOS. Pokud opomeneme ukázky, tak dle těch, kteří jej měli možnost vyzkoušet, je systém obohacen velkým množstvím promyšlených detailů, které se vzájemně kombinují a vytvářejí skvělou interakci s uživatelským rozhraním. Pokud jste keynote sledovali, zřejmě vás zajímá, jak Apple vyřešil klávesnici.

Obecně se dá říct, že implementovat do náhlavních souprav klávesnici zní jako velmi obtížný úkol. Softwarové klávesnice ve virtuálním prostoru jsou také ochuzeny o hmatové odezvy od mačkání neexistujících tlačítek. Apple Vision Pro se svým displejem se smíšenou realitou dokáže nabídnout vynikající koncept klávesnice, který hodně spoléhá na systém detekce rukou. Vývojář Atilla Taskiran v neděli na Twitteru nastínil, jak se v Applu v případě problematiky klávesnice zaměřili na detaily.

Zaprvé, klávesy se zvýrazňují, když přes ně uživatel překrývá prsty, a také jsou tím jasnější, čím blíže ke klávese se špička prstu přibližuje. To pomáhá uživateli stvrdit, že se prstem nachází ve správné oblasti. Při stisku klávesy pochopitelně nezůstává tlačítko statické a směřuje dolů po ose Z, aby odpovídalo stisknutí. Apple přidává do klávesnice třetí prvek uživatelského rozhraní v podobě rozšířeného kruhového pulzu, který vyčnívá z klávesy. Puls je způsob, jak potvrdit, že uživatel „stiskl“ klávesu tak silně, aby byl stisk zaznamenán. Hodláte si Apple Vision Pro v příštím roce pořídit?

Dnes nejčtenější

.