Zavřít reklamu

Očekávání ohledně 15“ MacBooku Air M2 se naplnila bohužel beze zbytku. Kromě jásotu z větší úhlopříčky displeje či kvalitnějších reproduktorů se tedy dostavilo taktéž zklamání z rychlosti SSD disku u základní verze. Právě na tu nadávali jablíčkáři už loni s příchodem 13“ MacBook Air M2 a jak se nyní ukázalo, Apple se z této kritiky absolutně nepoučil, přestože měl nyní jedinečnou možnost na reparát. 

První větší testy nového 15“ MacBooku Air M2 ukázaly, že je v základu, tedy se 256GB úložištěm, vybaven jen jedním NAND čipem, zatímco MacBooky Air M1 byly vybaveny dvěma čipy o kapacitě 128GB, ze kterých se skládalo právě výsledné úložiště 256GB. Díky tomu je je tak jejich úložiště podle benchmarkovým měření o 30 až 50 % rychlejší, což není rozhodně málo. Nižší rychlost sice poznáte primárně jen při přenosu souborů na externí disk, popřípadě z něj, nebo při výrazném zatížení Macu úkony náročnými na výkon, nicméně už jen to, že je MacBook z roku 2023 v tomto směru pomalejší než stroj z roku 2020 je zkrátka zarážející. 

Pro jablíčkáře může být sice na jednu stranu útěchou, že jedním NAND čipem jsou vybaveny jen základní modely se 256GB úložištěm a ty ostatní již využívají dva NAND čipy stejně jaké tomu je u starších M1, nicméně vzhledem k tomu, že se základní stroje těší mezi uživateli velké oblibě, je tento ústupek chtě nechtě nepříjemný. Pokud však bude chtít uživatel Mac s co možná nejrychlejším diskem, zkrátka mu nezbude nic jiného než si připlatit za vyšší úložiště, přestože jej třeba vůbec nevyužije. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.