Zavřít reklamu

Kromě nového 15“ MacBooku Air začal dnes Apple prodávat taktéž druhou generaci Macu Studio, která je uživatelsky zajímavá zejména v konfiguraci s nejvýkonnějším čipem Applu současnosti ve formě M2 Ultra. A jelikož si mohli novinku jako již tradičně ještě před představením osahat i vybraní zahraniční novináři a youtubeři, máme tu první dojmy popisující, s čím že vlastně má svět tu čest. Nejprve se podívejte na výkonnostní testy, na které se zaměřil portál Six Colors:

M2-Ultra-Mac-Studio-benchmarks

Přestože toho nová generace Macu Studio na první pohled nepřináší příliš mnoho, pohledem profesionálního uživatele jsou tyto novinky více než vítány. Například Joe Osborne z PCMagu poukazuje na to, jak velký krok kupředu udělal Mac Studio 2. generace v podpoře externích displejů. Díky čipu M2 Ultra totiž nyní dokáže „utáhnout“ hned osm 4K displejů s 60Hz frekvencí, přičemž pokud uživatel potřebuje vyšší rozlišení, může ke stroji připojit šest 6K displejů s 60Hz frekvencí či tři 8K displeje při 60Hz frekvenci. A pokud je potřeba vyšší obnovovací frekvence, stačí monitory namísto Thunderbolt 4 propojit přes HDMI a je po problému. To totiž na novicne zvládne až 240Hz u 4K rozlišení, přičemž samozřejmostí je zde podpora VRR, HDR i vícekanálového zvuku. Profíci si tedy v tomto směru přijdou skutečně na své. 

Nový Mac Studio udělal velmi dobrý dojem i na Andrewa Cunninghama z Ars Technica. Ten ve své recenzi napsal, že už loňský Mac Studio ho nadchnul a nadšení pokračuje i letos s příchodem jeho druhé generace. U té oceňuje jak zachování kompaktních rozměrů a líbivého designu, tak třeba i chytrý tah s umístěním portů zepředu, díky čemuž je k nim velmi dobrý přístup. Model s M2 Max doporučuje recenzent zejména uživatelům, kteří chtějí přejít z 27“ iMaců, jelikož pro ně bude tento stroj dávat cenově i výkonově velký smysl. M2 Ultra je pak dle něj doslova a do písmene skvělou náhradou za Mac Pro s Intelem, přičemž pokud nepotřebujete přehršel RAM, bude pro vás dávat i větší smysl než čerstvě představený Mac Pro se stejným čipem. 

Novinka nezklamala ani v Engadgetu, kde si jí mohl vyzkoušet Devindra Hardawar. Ten je přesvědčený o tom, že i základní model prodávaný za 1999 dolarů bude stačit náročným uživatelům pro práce typu střih videa a tak podobně. Pokud pak uživatel sáhne po modelu s M2 Ultra za 3999 dolarů, pořídí si stroje, který „dokáže hravě jakýkoliv úkol, který před něj postavíte“. Hardawar nicméně připouští, že možnost rozšíření PCIe u Macu Pro může být pro Mac Studio s M2 Ultra do jisté míry problémem, jelikož se jedná o slušné lákadlo. Na druhou stranu, cenový rozdíl mezi základním Macem Studio a Macem Pro je natolik velký, že si tento luxus každý několikrát rozmyslí. 

Podívejte se i na videorecenze:

Dnes nejčtenější

.