Zavřít reklamu

Matter je tu s námi oficiálně od loňského podzimu, s cílem zlepšit zážitek z provozu chytrých domácích zařízení napříč platformami. Nyní organizace Connectivity Standards Alliance, zkráceně CSA, jejíž součástí je i společnost Apple, představila první aktualizaci tohoto nového komunikačního standardu. Verze přináší změny a vylepšení, které mají výrobcům i vývojářům přinést zjednodušení práce od jejích počátků až k dokončení certifikace a koncovým uživatelům lepší zkušenosti se zařízeními napájenými z baterií.

CSA o novinkách a všech podrobnostech Matter 1.1 informovala na svém blogu, kde mimo jiné uvedla: „Nová verze Matter 1.1 je výsledkem společného úsilí stovek společností a jednotlivců, kteří se sdružili jako členové Connectivity Standards Alliance a přispěli k neustálému pokroku a úspěchu této vyvíjející se technologie. Matter 1.1 vytváří lepší cestu vpřed pro vývojáře a nové uživatelské zkušenosti a připravuje nás na další etapu cesty Matter.“

Matter-1.1-Graphic-Blog-1024x512

A co hlavního Matter 1.1 přináší? V souhrnu jsou to především: Zmíněné usnadnění začátku práce se systémem pro výrobce i vývojáře a snadnější certifikace jimi vyvinutých produktů a jejich rychlejší předání uživatelům. Nepominutelná pro spotřebitele je i vylepšená podpora zařízení napájených z baterií nebo zařízení s přerušovaným připojením, která jsou někdy označována jako „spící“, patří sem například kontaktní, pohybová a teplotní čidla ale také dveřní zámky nebo vypínače, jež potřebují šetřit energii pro optimální provoz a životnost. Dodatečná podpora snižuje pravděpodobnost, že zařízení bude při interakci uživatelů nebo platforem hlášeno jako offline. Všechna vylepšení směřují k usnadnění optimalizace produktů a poskytují prostor pro vytváření lepšího uživatelského prostředí vývojáři.

CSA se rovněž podělila o informaci, že dosud bylo certifikováno 1 135 zařízení s podporou Matter, přičemž počet stažení specifikací činí 17 991. Pokud jde o vývojáře, tak organizace uvádí, že verzi 1.1 pomohla utvářet právě zpětná vazba z jejich strany. „Využili jsme zpětné vazby a poznatků od členů i prvních vývojářů a upřesnili a zpřehlednili jsme specifikace…“

A co bude následovat? CSA si stanovila cíl vydávat dvě verze ročně. Nyní, když byla dodána první, má ta následující obsahovat nové funkce a podporu dalších typů zařízení, přičemž těšit se na ni můžeme ještě letos.

Dnes nejčtenější

.