Zavřít reklamu

Mark Zuckerberg zřejmě nebude mít následujících pár dnů a týdnů úplně klidné spaní. Jeho společnost Meta, pod kterou spadá Facebook, Messenger, Instagram či WhatsApp, totiž vyfasovala od Evropské unie astronomickou pokutu. Důvodem je to, jakým stylem si Facebook počínal s daty jeho uživatelů. 

O astronomické pokutě ve výši 1,2 miliardy eur (tedy asi 28,4 miliardy korun) informovala jako první agentura Reuters s tím. že si tuto pokutu Meta vysloužila za nelegální nakládání s daty evropských uživatelů. Ta totiž posílala do USA, což je v přímém rozporu s GDPR, tedy pravidly EU pro ochranu osobních údajů. S ohledem na výši pokuty zřejmě nikoho příliš nepřekvapí, že se jedná o nejvyšší pokutu, jaká byla kdy na území EU za podobné provinění udělena. Jen pro zajímavost, dosud nejvyšší pokutou za porušení GDPR bylo 746 milionů eur, které dostal před lety Amazon. 

Meta si samozřejmě trvá na tom, že pravidla EU neporušila a v dohledné době se pokusí pokutu soudně zvrátit. Je nicméně otázkou, zda je něčeho podobného společnost s její pověstí schopná. Právě Meta je totiž dlouhodobě spojována s mizernou ochranou osobních údajů uživatelů, za kterou v minulosti již mnohokrát soudně pykala. Přešlap na tomto poli z její strany tak vlastně ani příliš nepřekvapí, ba právě naopak. 

Dnes nejčtenější

.