Zavřít reklamu

Super Mario 64

Her s legendárním italským instalatérem vyšlo povícero, do paměti řady hráčů ale nejvýrazněji zapsal barvami hýřící Super Mario 64 z roku 1997, který se okamžitě zařadil mezi nejoblíbenější plošinovky.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Legend of Zelda mě poprvé zaujala, když jsem o ní jako dítě četla v jednom z devadesátkových časopisů, zaměřených na PC a konzolové hry. Od chvíle, kdy jsem si ji skutečně mohla zahrát, mě tehdy sice ještě dělilo pár let, čekání ale rozhodně stálo za to. A určitě nejsem jediná, pro koho jen tento titul zkrátka nezapomenutelný.

Final Fantasy VII

Dějiny herní série Final Fantasy se sice začaly psát již v druhé polovině 80. let, mnozí se ale shodnou na tom, že jeden z prvních opravdu výrazných dílů byl ten, který nesl označení VII. Ten byl podle dostupných informací také prvním, který byl dostupný i u nás, a který mnohým vyrazil dech na svou dobu opravdu povedenou 3D grafikou. Vzpomínáte?

Quake

Pro mnoho hráčů představovala první setkání se střílečkami hra Doom, pro mě osobně to byl Quake – možná i proto jsem se jej rozhodla protekčně zařadit do tohoto žebříčku. Quake z roku 1996 se mohl pochlubit na svou dobu (a žánr) povedenou grafikou, specifickou atmosférou a parádní hratelností.

Wolfenstein 3D

Když píši o střílečkách z 90. let, nemůžu nezmínit kultovního „Wolfa“ – nezapomenutelnou střílečku, jejíž úrovně mají možná mnozí z vás prochozené několikrát od začátku až do konce včetně bonusových levelů a tajných místností. Kdo měl tehdy štěstí a disponoval počítačem s repráčky, mohl si ve hře vychutnat také charakteristické výkřiky stráží.

Prince of Persia

V 90. letech vyšly s několikaletým rozestupem celkem dvě verze Prince of Persia – Prince of Persia 2: The Shadow and the Flame a Prince of Persia 3D. My zde zmíníme první jmenovaný titul, který spatřil světlo světa v roce 1993 (verze pro DOS), ale který mnohé hráče bavil i těsně před nástupem nového milénia. A mnozí z nás dokonce začínali na „Princovi“ z roku 1989. Vzpomínáte na zvuk kovových čelistí  nebo hrotů, vysunujících se z plošin?

Resident Evil

Jaká byla vaše první hororovka? Pokud jste vyrůstali v 90. letech, je pravděpodobné, že pro vás první setkání s tímto žánrem představoval starý dobrý Resident Evil. Jeho grafika vypadá ve srovnání se současnými hororovkami a survivaly opravdu zábavně, mnohé z nás ale ve své době dokázala značně vyděsit. Na videu pod tímto článkem se můžete podívat, jakým vývojem prošly hry Resident Evil od dob svého začátku.

Gran Turismo

V 90. letech spatřila světlo světa také hromada závodních her. Pro některé byl zásadním divoký Carmageddon, jiní nedali dopustit na klasický Need for Speed, spoustu fanoušků má ale i Gran Turismo se svou charakteristickou grafikou. V jaké hře jste nejraději závodili vy?

Tomb Raider

Nelze psát o zásadních hrách z 90. let a nezmínit kultovního Tomb Raidera. Kombinace dobrodružství, skvělé hratelnosti, akce, příležitostných hádanek a nezapomenutelné hlavní hrdinky udělala z Tomb Raidera zásadní titul, na který dodnes mnozí s láskou vzpomínají.

Half-Life

Ve chvíli, kdy se psaní tohoto článku chýlilo ke konci, jsem začala trochu panikařit. Uvědomila jsem si, že zkrátka v žádném případě nelze herní devadesátky shrnout do jediného TOP 10 žebříčku, a usilovně přemýšlela, jakým titulem dnešní výběr (který ovšem nemá být žebříčkem her, seřazených od nejlepší po nejhorší), uzavřu. Vyhrál Half-Life z roku 1998, který byl na svou dobu opravdu povedený, a zejména jeho verze pro PlayStation se setkala s obrovským úspěchem.

Osobní bonus: Mortal Kombat

Každý z nás měl v 90. letech své favority, kteří se ale bohužel do dnešního výběru nedostali. U mě osobně se kromě Transport Tycoonu, Civilizace nebo Links 386 jednalo o Mortal Kombat – bojovou hru, která mě kdysi u spolužáka nadchla natolik, že jsem kvůli ní odinstalovala z rodinného počítače řadu důležitého softwaru a poté její pirátskou kopii zdlouhavě instalovala z více než desítky zkomprimovaných disket.

Dnes nejčtenější

.