Zavřít reklamu

Jak informovala agentura Reuters, společnosti Apple i Alphabet požádaly Amazon, aby se zaměřil na zlepšení moderování obsahu své aplikace Kindle potom, co vyšlo najevo, že umožňuje dětem přístup k sexuálně explicitním obrázkům.

Na platformě Kindle společnosti Amazon jsou k dispozici knihy pro dospělé, obsahující pro děti nevhodné fotografie. Rodiče, kteří tento obsah objevili se obrátili na agenturu Reuters s tím, že zakoupili Kindle Unlimited pro své ratolesti v předškolním věku, protože obsahoval knihy pro jejich věk vhodné, které nebyly dostupné v rámci samostatného předplatného Amazon Kids+.

V nabídce Kindle Unlimited se objevují knihy s barevnými fotografiemi, zobrazujícími nahotu, které si děti mohly stáhnout zdarma a bez rodičovské kontroly. Kindle Unlimited totiž poskytuje veškerý obsah za jednu cenu předplatného 10 dolarů měsíčně. Knihy byly vydány vlastním nákladem pomocí funkce přímého publikování služby Kindle, která autorům umožňuje okamžitě publikovat svá díla a prostřednictvím Kindle Unlimited je zpřístupnit.

Společnost Apple neposkytla podrobnosti o své komunikaci s Amazonem, ale pro agenturu Reuters uvedla: „Sdíleli jsme naše obavy s vývojářem a spolupracujeme s ním na zajištění toho, aby jeho aplikace byla v souladu s našimi pokyny.“ V reakci na situaci Apple také změnil věkovou kategorii aplikace Kindle ze 4 na 12 let a více. Směrnice App Store nepovolují aplikace, které zobrazují otevřeně sexuální nebo pornografický materiál a vývojáři aplikací mají zodpovědnost za moderování obsahu vytvořeného uživateli na svých platformách.

Podobně jako Apple reagovala také společnost Google, přičemž požadavky Google Play jsou obdobné jako je tomu u jablečného obchodu. Odpověď Amazonu v tuto chvíli působí trochu vágním dojmem. Společnost uvedla, že přezkoumává všechny dostupné informace a na základě svých zjištění přijme potřebná opatření, s tím že, je odhodlána poskytovat zákazníkům a jejich rodinám bezpečné nakupování a čtení. Aktuálně služba Kindle Unlimited žádnou formu rodičovské kontroly nenabízí a ani v aplikaci Kindle společnost Amazon zatím k žádným úpravám nepřistoupila. Uvidíme tedy, zda se to postupem času změní a Amazon zaujme zodpovědnější přístup.

Dnes nejčtenější

.