Zavřít reklamu

Zahodili byste svůj iPhone, aniž byste kdy mohli sáhnout po jiném, kdyby vám někdo nabídl 10 000 dolarů? Americký obchodník, investor, miliardář a filantrop Warren Buffett je toho názoru, že nikoliv. Je obecně známo, že Buffett patří mezi velké zastánce Applu a jeho produktů a není tedy nijak překvapující, že se minulý měsíc jeho holding pochlubil rozšířením svého již tak masivního podílu akcií jablečné společnosti.

V novém rozhovoru pro CNBC Buffett na Apple opět pěl chválu a nevynechal ani generálního ředitele Tima Cooka. Rozhovor se však dotkl i tématu věrnosti iPhonu nebo nastupujících technologií spojených s umělou inteligencí a jejich potenciálem pro praktické využití.

V rámci interview se Buffett na adresu generálního ředitele cupertinského gigantu vyjádřil: „Tim Cook je jedním z nejklasičtějších generálních ředitelů, rozumí podnikání a má produkt, který v podstatě vymyslel Steve Jobs, ale řídí společnost mimořádným způsobem.“ Miliardář často přezdívaný jako Věštec z Omahy také vysvětlil, proč si myslí, že je loajalita Apple uživatelů ke své značce tak silná. Uvedl, že lidé by se svého iPhonu nevzdali ani za 10 000 dolarů. „Pokud jste uživatelem společnosti Apple a někdo vám nabídne 10 000 dolarů, ale jedinou podmínkou je, že vám sebere váš iPhone a vy si už nikdy nebudete moci koupit jiný, nepřijmete to. Když vám ale řeknou, že když si nekoupíte další auto značky Ford, dají vám 10 000 dolarů, vezmete těch 10 000 a koupíte si místo toho Chevrolet.“

Buffett se dále rozpovídal i na téma proč jeho konglomerát vlastní tolik akcií Applu. „Apple je skvělý podnik jak pro uživatele, tak pro investory“ poznamenal a pokračoval otázkou, kterou si sám kladl, tedy, že přemýšlel nad tím, jak by mohli pomoci rozvíjet podnik jakým je Apple. Řešení je při tom prosté. Nejlepším cestou je, vlastnit takového podniku hodně. Buffett dále uvedl, že Berkshire Hathaway nemá v plánu se zbavit žádné ze svých jablečných akcií. Sám se domnívá, že dřívější rozhodnutí z roku 2021 část jich prodat se tehdy zdálo jako dobrý nápad, ale nakonec se ukázalo jako hloupé rozhodnutí.

Rozhovor se dotkl také hodně diskutovaného tématu rozmachu umělé inteligence a služeb, jako je ChatGPT. „Myslím, že je to něco, čemu vůbec nerozumím, ale Bill Gates se u nás zastavil asi před čtyřmi nebo pěti měsíci s tím, že mi ukáže tuhle novinku a co se s ní dá dělat. Vlastně jsem mu řekl, ať vezme písničku My Way a přebásní ji do španělštiny. O dvě vteřiny později bylo hotovo a vyšlo to, však víte, umí to všechny ty úžasné věci. Jen to neumí vyprávět vtipy, ale může vám to říct, že má přečteny všechny knihy nebo všechny právní posudky. Chci říct, že množství času, které vám to může ušetřit, je neuvěřitelné.“

Buffett se již v minulosti nijak netajil svými nedostatečnými technologickými znalostmi, ale projevil ochotu zkoušet nové věci svým vlastním tempem. Přesto není zcela přesvědčen, že nástroje jako ChatGPT budou nakonec užitečné velkému množství lidí, i když připustil, že jde o neuvěřitelný technologický pokrok.

Anketa

Vzdali byste se navždy iPhonu, kdyby vám za to někdo dal 10 000 dolarů (tedy cca 215 000 Kč)?

Ano 27,59 %
Ne 72,41 %
Celkem hlasovalo: 87

Dnes nejčtenější

.