Zavřít reklamu

Česká národní Banka (ČNB) zveřejnila na svém oficiálním webu instruktážní video, ve kterém se dozvíte, jak se bránit proti telefonním a internetovým podvodům. Sama ČNB říká, že v letošním roce razantně přibylo podvodů v platebním styku a zatímco v roce 2021 si ČNB na podvody nikdo nestěžoval, za posledního půl roku zaznamenala stovky stížností od lidí, které se podvodníci snažili okrást prostřednictvím telefonátů, emailů nebo dalších způsobů.  ČNB proto připravila nové vzdělávací webové stránky a video, jejichž prostřednictvím vyzývá veřejnost k obezřetnosti a radí, jak se podvodníkům účinně bránit.

„Digitalizace finančních služeb přináší klientům bank nejen výhody, jako například zjednodušení a zrychlení převodu peněz, ale i rizika. Měli by proto být obezřetnější než dřív a mít povědomí o novodobých tricích podvodníků. S tím, jak se finanční služby zrychlují a zjednodušují, se totiž zkracuje čas, za který můžou lidé v případě podvodu přijít nenávratně o své peníze,“ uvedl viceguvernér ČNB Jan Frait. Na tiskové konferenci ČNB k tomuto tématu doplnil, že k podvodům často dochází právě za nevědomé, ale v tu chvíli dobrovolné spolupráce podvedených osob. Je proto zapotřebí, aby měly dostatek informací o stále častěji se vyskytujících podvodech a naučily se jim bránit.

Podvodníci používají sofistikované metody i promyšlené manipulativní techniky, reagují na aktuální dění a zneužívají obavy klientů ze ztráty peněz. Proto se obětí podvodu stávají i počítačově gramotní a vzdělaní lidé. ČNB před podvodnými praktikami opakovaně varuje. Na webu www.penizenauteku.cz v sekci Podvody se čtenáři nově dozvědí, že by měli dodržovat tři bezpečnostní pravidla: nespěchat – na základě nevyžádané komunikace nedělat unáhlená rozhodnutí, ověřovat – vždy zvážit možnost podvodu a chránit – svá data a citlivé údaje.

Dnes nejčtenější

.