Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co jsme vás na našem magazínu informovali o tom, že ruští úředníci dostali zákaz používání iPhonů, jelikož stát ani jeden z těchto systémů nepovažuje za transparentní co se týče práce s daty a informacemi. Aby se Rusům iPhony opouštěly snáze, rozhodl se jim stát již před časem vytvořit konkurenci coby odpověď na sankce, které jsou na Rusko uvalované kvůli jeho agresi na Ukrajině. Jak se však nyní ukazuje, hovořit o nových ruských smartphonech jakožto o konkurenci pro iPhony, potažmo jiné smartphony vlastně vůbec nejde. 

Nový ruský smartphone nese název AYYA T1 a svými specifikacemi je pro smích. Nabízí totiž starý Android 11, ještě starší 12nm čipset MediaTek Helio P70 Pro (který mimochodem nepodporuje 5G) či 6,5“ LCD displej s ubohým rozlišením 1600 x 720 pixelů. Jen pro zajímavost, iPhone 14 Pro Max má na takřka stejných palcích rozlišení 2796 × 1290 pixelů. K smíchu je ale třeba i RAM paměť, která přesto, že se jedná o androidí telefon, dosahuje jen 4 GB. Na své si pak nepřijdou ani fotografové, jelikož telefon disponuje zadním duálním fotoaparátem s rozlišením 12MPx a 5MPx (širokoúhlý + ultraširokoúhlý). Snad jediné, co je vcelku slušné, je kapacita baterie 4000 mAh, či základní úložiště 128 GB, které je tedy stejné jako u základních iPhonů. 

Vzhledem k ubohým technickým specifikacím asi nikoho příliš nepřekvapí, že jej v Rusku nyní prodávají za zhruba 3100 Kč. Ani tato cena však nezaručuje jeho dobré prodeje. Podle ruského portálu Vedomosti se totiž prodalo jen 905 kusů tohoto telefonu. Jelikož však bylo vyrobeno jen 5000 kusů a další 2000 kusů byly rozdány ve státní správě, skladem je už „jen“ něco málo přes 2000 kusů. Zda se vyprodají ještě letos, nebo se z nich stanou produkty, na které bude jen padat v regálech obchodů prach, můžeme nicméně jen hádat.

Dnes nejčtenější

.