Zavřít reklamu

iPhony se chlubí voděodolností již od roku 2016 a tedy příchodu iPhonu 7. Faktem sice je, že papírově je jejich voděodolnost relativně slabá, jelikož je oficiálně kvůli certifikacím „nastavena“ na nižší jednotky metrů pod vodou po dobu nižších desítek minut, praxe je však mnohdy mnohem veselejší. Své o tom ví i jeden mladý Brazilec, jehož iPhone nyní přežil na dně jezera celý týden. 

Brazilský technologický portál G1 přišel před pár dny s poměrně zajímavým příběhem. Hlavní roli v něm hraje iPhone 11, který majiteli vypadl při záchraně topící se ženy na jezeře Paranoa v hlavním městě Brazílie z kapsy a ten se s ním proto již víceméně rozloučil. O týden později jej nicméně našel v hloubce sedmi metrů instruktor potápění, kterému se telefon nejenže podařilo zapnout, ale taktéž díky nouzovým kontaktům zkontaktoval jeho majitele a telefonu mu navrátil. Ten jej následně bez problému odemkl a po zjištění, že je v naprostém pořádku, jej začal opět naplno využívat. Přitom iPhone 11 disponuje „jen“ certifikací IP68, která mu má zaručit přežití v „pouhých“ dvou metrech hloubky po dobu 30 minut. Realita však byla minimálně v tomto případě zcela jiná. 

Poměrně zajímavé je, že certifikaci IP68 mají i loni představené iPhony 14 Pro. Apple však u nich uvádí, že díky pokročilejším těsnícím systémům a zvýšené celkové odolnosti vydrží telefonu po dobu 30 minut až v šestimetrové hloubce. Je tedy evidentní, že na poli voděodolnosti urazil Apple za poslední roky pořádný kus cesty. Škoda jen, že se na poškození vodou u jeho smartphonů stále nevztahuje záruka a proto se obecně doporučuje voděodolnost iPhonů příliš nepokoušet. V případě poškození totiž opravu zaplatíte ze svého. 

Dnes nejčtenější

.