Zavřít reklamu

Před pár dny jsme se dočkali představení nových jablečných počítačů – konkrétně Apple představil nové generace 14″ a 16″ MacBooku Pro a Macu mini. Je ale pravdou, že původně jsme se těchto strojů měli dočkat na konci minulého roku, avšak bohužel to Apple nestihl a porušil tak dvacetiletou tradici, během které vždy na konci roku představoval nové Macy. Alespoň byl tak start do nového roku z hlediska nových produktů skvělý a dobrou zprávou je, že by to mělo pokračovat. V budoucích měsících totiž očekáváme hned několik nových Maců a v tomto článku se na nejbližší z nich podíváme.

MacBook Air

K představení nového MacBooku Air, který se dočkal kompletního redesignu a čipu M2, došlo v minulém roce. Apple však rozhodně nemá v plánu usnout na vavřínech a letos bychom se měli dočkat jedné velmi zajímavé novinky – měl by ní být větší, 15″ MacBook Air. Oproti menšímu bratříčkovi by však měl již nabídnout nejmodernější čip M3, každopádně po stránce designu a ostatních vlastností by s ním měl být totožný. Očekává se tedy pouze větší displej a větší baterie, z čehož plyne delší výdrž na jedno nabití, a to i díky efektivnějšímu čipu M3. V roce 2024 bychom se pak nejspíše měli dočkat nové generace již s displeji OLED.

iMac

Naposledy Apple představil nový iMac v dubnu roku 2021, takže už to za chvíli budou dva roky. Jednalo se každopádně o kompletní redesign a příchod čipu M1. Mnoho uživatelů se modlí, aby se jablečná společnost na iMac nevykašlala, jak to udělala v minulosti, podle dostupných informací je ale v plánu přesný opak. Již tento rok by totiž měla vyjít nová generace iMacu, a to s nejmodernějším čipem M3 – nejvíce se spekuluje o říjnu a listopadu. Kromě klasického iMacu však nejspíše Apple pracuje také na 27″ iMacu Pro, který by měl rozšířit současnou rodinu jablečných počítačů. Nabídnout by měl taktéž čip M3, avšak nejspíše jeho výkonnější variantu. Naposledy byl iMac Pro k dispozici v roce 2021, a to ještě s procesory Intel, kdy Apple ukončil jeho prodej.

Mac Pro

Na vývojářské konferenci WWDC20 Apple uvedl, že má v plánu do dvou let kompletně přejít na vlastní čipy Apple Silicon, a to u všech počítačů. Bohužel, ke splnění tohoto slibu nedošlo, jelikož stále čekáme na představení nového Macu Pro – ten původní je totiž stále k dispozici jen s procesory Intel. V minulém roce ale Apple při představení Macu Studio uvedl, že se nejedná o jeho náhradu, a že se plnohodnotného Macu Pro s Apple Silicon dočkáme už brzy. Dočkat bychom se konkrétně měli již letos a vše tomu nasvědčuje. Nový Mac Pro by měl mít naprosto stejný design, jako má ten současný, a disponovat by měl čipem M2 Ultra. Původně se spekulovalo o dřívějším příchodu s čipem M1 Extreme, jeho vývoj však kalifornský gigant nakonec vzdal, a tak se představení posunulo.

Mac Studio

Jak už jsem zmínil na jedné z předchozích stránek, tak v minulém roce Apple představil nový Mac Studio, tedy úplně nový jablečný počítač do rodiny. V době psaní tohoto článku se jedná o vůbec nejvýkonnější počítač od Applu, který lze nakonfigurovat s čipem M1 Max, anebo s vrcholným M1 Ultra, který lze navíc osadit až 128 GB jednotné paměti. Dobrou zprávou je, že by se i Mac Studio měl v letošním roce dočkat aktualizace a konkrétně by měl tedy nabídnout čipy M2 Max a M2 Ultra s ještě větším výkonem. Otázkou však zůstává, kdy přesně k představení dojde – spekulovalo se o březnu, tedy o stejném měsíci, jako vloni, tak uvidíme.

MacBook Pro a Mac mini

Nového 14″ a 16″ MacBooku Pro, společně s Macem mini, jsme se dočkali teprve před pár dny, takže většina z nás rozhodně o budoucích generacích ani nepřemýšlí. Apple však na nich již nyní zcela jistě pracuje a připravuje se na představení. Je velmi nepravděpodobné, že bychom se dalšího MacBooku Pro a Macu mini dočkali letos, a tak počítáme s rokem 2024. Podle dostupných informací by tyto stroje měly nasadit po vzoru tradice čipy M3 Pro a M3 Max, takže musí být představeny až po uvedení prvního jablečného počítače s čipem M3. Podle dostupných informací bychom se u budoucích MacBooků Pro měli dočkat například OLED dotykové obrazovky. Mac mini se pak větších vylepšení dočká až v roce 2025, takže budoucí generace bude po vzhledové stránce stále stejná.

Dnes nejčtenější

.