Zavřít reklamu

Znáte to určitě sami. Když najdete dva podobné produkty a nevíte, pro který se rozhodnout, podíváte se buď do Googlu na recenze a nebo se podíváte přímo na hodnocení ostatních uživatelů na daném eshopu. Problém je v tom, že některé eshopy, obzvlášť ty podvodné, které prodávají cetky, zveřejňují falešné recenze od neexistujících lidí, které se ovšem tváří jako klasické zákaznické recenze. Pokud se bavíme o skutečně podvodných eshopech, většinou dokážete podvodné recenze identifikovat již jen tím, že nemáte možnost sami recenzi do eshopu napsat. Těmto recenzím je nyní konec, protože od 6. 1. začal v ČR platit zákon, podle kterého jsou uživatelské recenze regulovány.

Nově podle tohoto zákona za falešné recenze zodpovídají výrobci a distributoři zboží a služeb, tedy také prodejci (eshopy). Doposud bylo možné si za pár korun najmout agenturu, která se již postarala o to, aby vám na eshopu napsala desítky, až stovky hodnocení, většinou pochopitelně těch pozitivních. Je jedno, zda se jedná o hodnocení na váš eshop nebo například na Google Maps. To však nyní již možné nebude, protože bude vyžadováno, aby se hodnotitelé, respektive recenzenti, kteří své hodnocení zadávají na eshopu nebo na ostatních portálech, kde lze zboží a služby hodnotit, registrovali a také ověřovali.

Nově tak musí stránka umožňující uživatelské hodnocení tyto uživatele ověřit a recenze poté považovat za ověřené, respektive zkontrolované. V opačném případě se jedná o přestupek a je možné jej sankcionovat. Nově by tak mělo platit, že recenze, které najdete na internetu, pocházejí od skutečných uživatelů, kteří mají s daným produktem zkušenosti. Jak je možné tuto věc zkontrolovat například na Google Maps, kde může hodnotit nějaký podnik kdokoli, kdo sice existuje, ale nikdy na daném místě nebyl, zůstává otázkou.

Dnes nejčtenější

.