Zavřít reklamu

Apple dnes opět předčil veškerá očekávání a ukázal, že v současné chvíli nemají jeho jablečné počítače žádnou konkurenci. Představil totiž novou generaci 14″ a 16″ MacBooku Pro, a to společně s novou generací Macu mini. Společně s těmito stroji jsme se taktéž dočkali představení nových čipů, a to M2 Pro a M2 Max s tím, že druhý jmenovaný se řadí mezi nejvýkonnější čipy na světě. Apple o představení jak nových produktů, tak obou nových čipů informoval prostřednictvím tiskové zprávy, je však nutné zmínit, že kromě ni vydal také téměř dvacetiminutové video, ve kterém se můžete dozvědět více – přikládám ho níže.

Co se týče nového 14″ a 16″ MacBooku Pro, tak ten si můžete pořídit s čipy M2 Pro a M2 Max. První zmíněný čip je k dispozici s až 12jádrovým CPU a 19jádrovým GPU, společně s až 32 GB jednotné paměti. Druhý zmíněný čip, který je ještě výkonnější, je pak možné nakonfigurovat s až 12jádrovým CPU, 38jádrovým GPU a až 96 GB jednotné paměti. Oproti svým předchůdcům jsou tyto čipy výkonnější o desítky procent, což je skutečně velký nárůst. Dále se může 14″ a 16″ MacBook Pro pochlubit až 8 TB SSD, novinkou je pak také příchod Wi-Fi 6E s podporou 6 GHz pásma, zapomenout nesmíme ani na výkonnější HDMI, která podporuje přenos obrazu v rozlišení až 8K. Ke zvýšení cen nedošlo, a tak 14″ model pořídíte od 58 990 Kč a 16″ model od 72 990 Kč.

14″ a 16″ MacBook Pro s M2 Pro a M2 Max půjde zakoupit zde

Velmi zajímavý je pak také nový Mac mini, který je sice taktéž na první pohled stejný s předchozí generací, avšak uvnitř se toho odehrálo mnoho. Dle očekávání lze nový Mac mini pořídit s čipem M2, který už známe z MacBooku Air a 13″ MacBooku Pro, každopádně v konfiguraci je nově taktéž k dispozici čip M2 Pro, díky kterému se Mac mini stává ještě výkonnějším a zvládne provádět o mnoho složitější operace. Čip M2 nabízí u Macu mini 8jádrové CPU, 10jádrové GPU a až 24 GB jednotné paměti, v případě čipu M2 můžete sáhnout po konfiguraci s 12jádrovým CPU, až 19jádrovým GPU a až 32 GB jednotné paměti. I zde je k dispozici až 8 TB SSD, nakonfigurovat si pak můžete také 10gigabitový Ethernet. Extrémně zajímavá je u nového Macu mini cena, u které došlo ke snížení. Základní model s čipem M2 vychází jen na neskutečných 17 490 korun, základní model s M2 Pro pak na pouhých 37 990 korun.

Mac mini M2 půjde zakoupit zde

Dnes nejčtenější

.