Zavřít reklamu

Kopírovat a vložit napříč zařízeními

Ekosystém Applu je opravdu nesmírně silný a nabízí plno skvělých funkcí, které se sice mohou zdát jako maličkosti, ale ve skutečnosti mají velký dopad nejen na efektivitu. Jednou z těchto vychytávek, na kterou když si zvyknete, tak už ji nikdy nechcete pustit, je možnost kopírování a vkládání napříč všemi vašimi Apple zařízeními. To znamená, že pokud třeba něco zkopírujete na Macu, tak tento obsah budete schopni vložit na iPhonu – a samozřejmě naopak a také napříč dalšími zařízeními.

Přenos dat přes AirDrop

Když jsem ještě před několika lety využíval Windows, vždy jsem měl velký problém s přenosem dat napříč mými zařízeními. Abych dostal různé soubory na jiné zařízení, musel jsem k tomu využívat buď externí nebo flash disky, anebo případně Google Drive. Nic se ale nevyrovná AirDropu, který osobně považuji za jednu z hlavních výhod jablečných operačních systémů. Ten využívá k přenosu dat jak Bluetooth, tak i Wi-Fi, takže je spolehlivý a hlavně rychlý. Bez problému skrze něj pošlete klidně i několik gigabajtů dat najednou.

airdrop mac

Vždy maximální výkon

U přenosných počítačů s Windows je zvykem, že při využívání během napájení ze sítě mají k dispozici větší výkon, než při využívání při napájení z baterie. K tomuto ponížení výkonu při využívání na baterii dochází z toho důvodu, aby počítat jednak vydržel delší dobu nabitý, a jednak aby nedocházelo k nadměrnému zahřívání – mnoho uživatelů o tomto nemá sebemenší tušení. Pokud si však pořídíte MacBook, tak se žádného snižování výkonu bát nemusíte. Jablečné počítače poskytnou plný výkon jak při napájení ze sítě, tak při napájení z baterie. Vděčíme za to především čipům Apple Silicon, které jsou nejen extrémně výkonné, ale především efektivní a nezahřívají se tolik, jako procesory konkurence.

Spouštění aplikací z iPhonu a iPadu

Většina nejnovějších Maců už je prodávána čistě s čipy Apple Silicon, vyjma Macu mini a Macu Pro. Tyto čipy, které nesou označení M-series, mají hromadu výhod – především tedy nabízí vysoký výkon a perfektní efektivitu. Oproti procesorům Intel či AMD jsou čipy Apple Silicon stavěné na architektuře ARM, namísto x86. Na totožné architektuře jsou stavěny také čipy A-series, které najdeme v iPhonech a iPadech. To znamená, že na architektuře ARM běží nyní naprostá většina Apple produktů. Díky tomu je možné na našich Macích stahovat a využívat také aplikace, které jsou k dispozici pro iPhone a iPad, což se v některých případech zkrátka může hodit.

iPhone jako webkamera

Každý Mac nabízí kvalitní webkameru, která se skrývá v horní části displeje. Aktuálně mají tyto webkamery rozlišení 1080p a jejich kvalita je opravdu parádní. Je ale jasné, že fotoaparáty iPhonů budou stále o dost kvalitnější. Apple tak nedávno přišel se skvělou vychytávkou v podobě Fotoaparátu v Kontinuitě, která nabízí možnost pro využití iPhonu jakožto webkamery k Macu. Celý postup nastavení je nesmírně jednoduchý – stačí mít iPhone v dosahu, a poté už jej rovnou jako webkameru nastavit. Vše funguje bezdrátově (ale i drátově), takže je využití opravdu velmi jednoduché.

macOS Ventura

Dnes nejčtenější

.