Zavřít reklamu

Sledujete-li dění v technologickém světě, tak rozhodně víte o tom, že se hned z kraje letošního roku odehrává CES 2023, tedy jedna z největších technologických událostí vůbec. Na této konferenci představují největší technologičtí giganti své novinky a případně nabízí jakýsi vhled do budoucna. Již tradičně se CES účastní také společnost Intel, která ještě donedávna plně dodávala Applu své procesory, než došlo k přechodu na Apple Silicon. Od té doby, kdy se Intelu bůhvíjak nedařilo, ale došlo k velkému posunu ve vývoji a prakticky se nyní dá říct, že Intel dohnal konkurenci. Na zmíněné události CES pak představil Intel dle jeho slov nejvýkonnější procesor pro mobilní zařízení.

Tento údajně nejvýkonnější procesor pro přenosná zařízení pochází z 13. generace procesorů Intel a má označení Core i9-13980HX a jedná se o nástupce předchozího nejvýkonnějšího mobilního procesoru Intel Core i9-12900HK. Pochlubit se může 24 jádry, ze kterých je 8 výkonnostních a 16 úsporných, 32 vlákny, maximální turbo-boost taktovací frekvencí až 5.6 GHz a podporou až 128 GB operační paměti. Předchozí nejvýkonnější mobilní procesor od Intelu sice tehdy těsně porazil jablečný čip M1 Max a skutečně se tak stal nejvýkonnějším, každopádně byl následně po pár měsících rozdrcen čipem M1 Ultra. Proto je nutné počítat se stářím ostatních procesorů, které jsou aktuálně na trhu – například jablečné čipy M1 Max a M1 Ultra, jsou staré více než rok, respektive třičtvrtě roku.

Může se tak rozhodně stát, že se nejnovější Core i9-13980HX skutečně pro současnou chvíli stane nejvýkonnějším mobilním procesorem na světě – stačí si počkat na výkonnostní testy. Je ale nutné zmínit, že zanedlouho očekáváme představení nových čipů od Applu s označením M2 Max a M2 Ultra, které s největší pravděpodobností zmíněný nový čip od Intelu tzv. „strčí do kapsy“, takže se scénář z minulého roku bude opakovat. Kromě toho je taktéž nutné se zaměřit na efektivitu, která je u čipů Apple Silicon jednoduše bezkonkurenční, a to z důvodu mnohonásobně nižší spotřeby energie. V tomto ohledu tedy Apple neustále vede a rozhodně ještě delší dobu vést bude.

Dnes nejčtenější

.