Zavřít reklamu

Kamenné obchody Applu byly v minulosti mnoha jablíčkáři vnímány skoro až jako posvátná místa. Nynější průzkum společnosti CIRP však ukazuje, že lesk Apple Storů se začíná pomalu ale jistě vytrácet. Jablíčkáři totiž v současnosti mnohem častěji nakupují online či jinde. A to pro Apple vůbec není dobrá zpráva. 

Průzkum CIRP (který se sice vztahuje jen na USA, ale vzhledem k tomu, že domovina Applu vždy odráží trendy i ve zbytku světa) odhalil konkrétně to, že iPhony si 67 % dotazovaných kupuje buď online, nebo přes operátora. Pouhých 24 % dotazovaných zavítá do kamenné prodejny Apple a zbytek se k telefonům dostane jinak – například koupí v jiné kamenné prodejně. Prodeje online přitom pro Apple nejsou vůbec dobrou zprávou, jelikož je tím znemožněno prodání dalšího příslušenství k telefonu, ke kterému prodavači v Apple Storech dokáží člověka přimět i díky možnosti jej rovnou profesionálně aplikovat (například u skel a tak podobně). Zároveň se vytrácí i možnost jakékoliv další interakce vedoucí například i k přehodnocení původního záměru ve formě koupě určitého modelu, který by ve výsledku danému uživateli nemusel až tak sedět. Zkrátka a dobře, koupě jinde než přímo v kamenném obchodě Applu představuje do jisté míry riziko nespokojenosti. 

Proč tomu tak je sice můžeme z průzkumu jen hádat, je nicméně víceméně jasné, že se nad změně spotřebitelského chování podepisuje celá řada faktorů počínaje změnou zvyklostí po nástupu COVID-19, pokračujíc celkovým zrychlováním doby a tedy minimem času pro návštěvu kamenné pobočky a konče nejrůznějšími slevovými akcemi, na které jsou zákazníci schopni při výběru narazit. S ohledem na tohle všechno je proto třeba položit si otázku, jak pravděpodobné je vůbec to, že se v České republice někdy dočkáme Apple Storu. Pokud totiž obchody přestávají táhnout, jejich rozšiřování nedává samosebou smysl. 

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.