Zavřít reklamu

iOS 16.2 je konečně tady. Apple vypustil tuto aktuálně nejnovější verzi operačního systému pro iPhony v úterý, a to tradičně ve večerních hodinách. Pokud tedy vlastníte podporované zařízení, tj. iPhone 8 či X a novější, tak to znamená, že už si iOS 16.2 můžete nainstalovat. Tento systém přichází s několika skvělými novinkami, které rozhodně mnoho z vás využije. Nebyl by to ale Apple, kdyby nepřišel i s nějakými kontroverznějšími novinkami. Pojďme se proto společně podívat na celkově 10 novinek v iOS 16.2, o kterých musíte vědět. Prvních 5 najdete přímo v tomto článku, dalších 5 na našem sesterském magazínu – pro zobrazení stačí klepnout na odkaz níže.

Dalších 5 novinek v iOS 16.2, o kterých musíte vědět

Nové možnosti always-on

iPhone 14 Pro (Max) se konečně dočkal displeje s podporou technologie always-on. Původně jsme se měli dle spekulací dočkat už před několika lety, Apple si dal ale načas. Samozřejmě přišel s always-on, který se výrazně odlišuje od konkurenčních řešení – namísto zobrazení černého pozadí dochází u iPhonů jen ke ztmavení tapety, a to s minimálním dopadem na baterii díky Display Engine. Mnohým uživatelům se však tento typ always-on nelíbil a požadovali možnost zobrazení černé tapety na pozadí. Apple tyto prosty vyslyšel a v iOS 16.2 přidal nejen tuto možnost, ale také přepínač pro vypnutí zobrazování oznámení v always-on. Všechny tyto možnosti najdete v Nastavení → Zobrazení a jas → Trvale zapnutý displej.

Aplikace Freeform

Další obrovskou novinkou, která jsme se dočkali v iOS 16.2, a také v iPadOS 16.2 a macOS 13.1 Ventura, je příchod aplikace Freeform. Tuto aplikaci představil Apple společně s iOS 16 na vývojářské konferenci, už v té době ale uvedl, že bude do systému přidána později v tomto roce. Pokud už jste na Freeform zapomněli, tak se prakticky jedná o jakousi nekonečnou digitální tabuli, na kterou může kreslit a přidávat objekty, text, lístečky, odkazy, soubory, dokumenty, obrázky apod. Nejlepší na tom je, že lze ve Freeform v tabulích spolupracovat, takže můžete s kýmkoliv na světě tabule sdílet a pracovat tak na projektech společně.

Nastavení AirDropu

Nedílnou součástí prakticky všech Apple zařízení je AirDrop, tedy technologie, která využívá Wi-Fi a Bluetooth k rychlému bezdrátovému přenosu dat. AirDrop využívá naprostá většina z nás, a to na denní bázi, každopádně se několikrát stal potenciální hrozbou kvůli různým chybám. Apple tak nedávno v Číně přišel s lehkým přepracováním, kdy už nebylo možné ponechat váš AirDrop viditelný pro všechny v okolí po neomezenou dobu, ale jen po dobu 10 minut. Následně se Apple rozhodl, že tuto kontroverzní novinku zavede i ve zbytku světa, a to již v iOS 16.2. Pro přenastavení AirDropu, potažmo pro zapnutí viditelnosti, je nutné přejít do Nastavení → Obecné → AirDrop.

airdrop ios 16.2

Apple Music Sing

Před krátkou dobou Apple představil novinku v rámci Apple Music a rozhodl se, že ji veřejnosti zpřístupní už v rámci iOS 16.2. V případě, že si Apple Music předplácíte, tak můžete nově využít funkci Apple Music Sing, která vám prakticky zpřístupní karaoke. Pokud tuto novinku aktivujete, tak se vám přes celou obrazovku iPhonu zobrazí text přehrávané sklady s tím, že máte možnost ztišit hlas interpreta. Následně už se můžete dostat do jeho role a začít do písničky zpívat. Abyste však mohli Apple Music Sing využít, tak je nutné vlastnit iPhone 11 nebo novější, anebo popřípadě nejnovější Apple TV 4K, kde je funkce také k dispozici. Samozřejmě musíte mít také předplacenou službu Apple Music.

 

Widget ze Spánku

Největší novinkou v iOS 16 je rozhodně přepracovaná zamknutá obrazovka. Těchto obrazovek si uživatelé mohou vytvořit hned několik s tím, že na ně mohou konečně umisťovat widgety anebo třeba měnit styl zobrazení času a další. Co se týče widgetů, tak zpočátku byly k dispozici jen z nativních aplikací, aktuálně už lze ale samozřejmě využít i widgety třetích stran. V novém iOS 16.2 pak Apple přidal zbrusu nové widgety ze Spánku, které vám dokáží zobrazit graf posledního spánku a čas večerky s buzením.

Dnes nejčtenější

.