Zavřít reklamu

Komerční sdělení: Základní mantra finančních poradců zní: Nikdy, za žádných okolností si nepůjčujte na něco, co nutně nepotřebujete. Neprůstřelný argument, který by se měl tesat do kamene. Může být nový telefon právě takovou věcí, bez které se neobejdete? Zdaleka ne vždycky. Existují ovšem i případy, kdy telefon na splátky není zas tak špatný nápad.

Podle dat České bankovní asociace si 29 % lidí, kteří splácí nějaký úvěr, půjčilo na spotřební elektroniku. Tedy třeba na televizi, počítač nebo právě mobilní telefon. Pro nás Čechy tedy nejde o žádné tabu. Po autech a motorkách je elektronika dokonce druhá nejčastější věc, kvůli které se zadlužíme.

Nejběžnějším způsobem, jak novou spotřební elektroniku financovat, je u nás pak nákup na splátky. Populární je hlavně pro svou jednoduchost: Nákup na splátky si obvykle můžete sjednat přímo v kamenné prodejně, nebo dokonce i online při nákupu v e-shopu. A zabere to jen pár minut. Dopředu tedy vůbec nic řešit nemusíte a vše zvládnete až při samotném nákupu.

Nový mobil (ani jinou elektroniku) si ovšem rozhodně nekupujte jen tak z rozmaru. Zvlášť pokud už jeden máte a pořád vám bez problémů slouží. Jasně, kdo by nechtěl třeba nový iPhone 14? Jenže když si položíte otázku, jestli vám stojí za to se kvůli němu zadlužit, upřímná odpověď zní v drtivé většině případů „ne“. Vždyť tenhle kousek stál v listopadu 2022 více než 30 tisíc Kč.

U mobilů s trochu výhodnějším poměrem cena/výkon už to ale nemusí být tak jednoznačné.

Applications on Android
"Hong Kong, China - March, 19 2012: A close-up of a Samsung Galaxy S II Android screen with social media applications of Google Plus, Facebook, Play Store and Google Search."

5 případů, kdy může mít nákup telefon na splátky smysl

  1. Kvůli práci – Pokud vaše práce vyžaduje být na příjmu, případně online, nemůžete si dovolit spoléhat na zastaralý, nespolehlivý nebo nedostatečně vybavený telefon. Jde o práci, tak to berte tak, že mobil jako váš parťák si na sebe časem sám vydělá.
  2. Náhrada za rozbitý kus – Může se stát, že vám mobil nešťastně spadne na zem a rozbije se. Tedy „rozbije“ – praskne mu displej. Případně časem začne zlobit nabíjení, baterie vydrží sotva půl dne, reproduktor bude vypadávat při hovorech… Pokud už není v záruce, v servisu si třeba za výměnu displeje nebo baterie řeknou klidně 1 500 Kč. Má smysl takové peníze investovat do výběhového přístroje? Nemá. Raději si kupte nový. Nicméně model, který bude přiměřený vašim potřebám. „Dělo“ za deseti tisíce většina lidí nepotřebuje.
  3. Pro vašeho školáka – Děti mezi 10 a 15 lety věku jsou už dost velké, aby měly svůj mobil. Zároveň ale ještě ne dost velké, aby si na něj samy vydělaly na brigádě. Nemít v tomto věku smartphone znamená nemít přístup k sociálním sítím a vyčnívat z kolektivu, což ne všechny děti dobře snášejí. Přitom nemusí jít o žádný top model, cenově se v klidu vejdete do 4 000 Kč. Alternativou pak je věnovat dítěti starší kousek po vás. A nový kus koupit sobě.
  4. Kvůli foťáku – Možná byste to neřekli, ale jsou to právě parametry fotoaparátu, podle kterých si lidé vybírají mobil nejčastěji. A to, co umějí dnešní mobilní foťáky oproti těm ještě před pár lety, to je pořádný skok dopředu. Pokud přemýšlíte o nákupu fotoaparátu a zároveň pořízení nového mobilu, můžete obojí spojit dohromady a pořídit si mobil s kvalitním foťákem. Ceny modelů, na které je v tomto směru spolehnutí, pak startují okolo 5000 až 6000 Kč.
  5. Pro rodiče – Mít přehled o tom, jestli jsou vaši rodiče nebo prarodiče v pořádku, a zároveň mít možnost jim kdykoli zavolat. Tady je případné pořízení mobilu jasná volba. Nicméně pozor – starší lidé si obvykle nepotrpí na nejnovější technické vychytávky. Tady sáhněte spíše po klasickém tlačítkovém mobilu – a s velkou pravděpodobností se v takovém případě vyhnete i nákupu na splátky. Nejlevnější modely totiž stojí okolo pěti set korun.

Odložená platba jako alternativa k nákupům na splátky

Nákup mobilu na splátky není jediná varianta. Pořídit ho můžete i prostřednictvím takzvané odložené platby. Nabízí ji třeba Hello bank! Její službu HelloPay si můžete sjednat přímo v obchodě – ve více než tisícovce kamenných obchodů a v e-shopech. Pokud se vám nový mobil povede splatit do 17. dne dalšího měsíce, nezaplatíte na úrocích a poplatcích ani korunu navíc.

Pokud nikoli, nic se neděje. Banka vám částku rozloží do splátek a vy každý měsíc splácíte podle svých možností alespoň minimální splátku nebo více. Výhodou HelloPay je i to, že si ho sjednáte jen jednou, nicméně čerpat můžete opakovaně, bez čekání na schválení ze strany banky.

Dnes nejčtenější

.