Zavřít reklamu

Apple se v posledních letech u svých Maců zaměřil na kompletní přechod z procesorů Intel na vlastní čipy Apple Silicon. Tento velký krok započal v roce 2020, kdy došlo k představení hned tří prvních jablečných počítačů s čipem M1. Konkrétně se jednalo o MacBook Air, 13″ MacBook Pro a Mac mini. Všechny tyto počítače se prakticky okamžitě staly velmi oblíbenými, jelikož nabídly nezvykle vysoký výkon za nízkou cenu. Pojďme se společně v tomto článku podívat na 5 důvodů, proč je Mac mini i v dnešní době skvělým vstupním počítačem do světa Applu.

Výběr vlastního příslušenství

Oproti kompletnímu iMacu je Mac mini pouze krabička s hardwarem, ke které si musíte dokoupit vlastní příslušenství. I když se na první pohled může zdát, že se jedná o nevýhodu či komplikaci, tak pro některé uživatele je to naopak výhodou. Můžete si totiž sami vybrat příslušenství, které vám bude na sto procent vyhovovat. Sáhnout tak můžete po libovolném monitoru, klávesnici, myši, reproduktorech apod. Pokud bychom brali pro srovnání v potaz cenu základního 24″ iMacu, který má v balení vše potřebné, tak při koupi Macu mini máte celých 16 tisíc korun na to, abyste si pořídili vlastní příslušenství. Myslím si, že taková částka většina uživatelům rozhodně bude dostačovat.

mpv-shot0335

Kompaktní a přenositelný design

Jak už jsem zmínil na předchozí stránce, tak je Mac mini pouhou krabičkou s nabušeným hardwarem, avšak bez příslušenství. Je však nutné zmínit, že je tato krabička skutečně malá, i přesto ale nesmírně šikovná, potažmo výkonná – rozměry Macu mini jsou konkrétně pouhých 19.7 x 19.7 x 3.6 centimetru a hmotnost dosahuje 1,2 kilogramu. Díky tomu se tedy jedná o velmi kompaktní a přenositelné zařízení, byť to pro někoho může být nesmyslné. Samozřejmě se nejedná o MacBook, ale je zkrátka dobré vědět, že si svou krabičku v podobě Macu mini můžete taktéž vzít prakticky kamkoliv s sebou, byť tedy samozřejmě bez příslušenství. Osobně si myslím, že je o mnoho lepší vlastnit malou krabičku, než obrovský bednu v podobě počítače s přerostlým komponenty.

Skvělá konektivita

Apple před několika lety udělal relativně odvážný krok a rozhodl se z MacBooků, a poté i z iMacu, odstranit většinu „nepotřebných“ konektorů. Uživatelé si na tohle museli dlouho zvykat, Apple si pak ale uvědomil, že to možná trošku přepískl, a tak u profesionálních zařízení konektivitu zčásti navrátil. Co se ale týče Macu mini, tak toho se prakticky žádná tato „konektorová revoluce“ netýkala a i nadále nabízí perfektní konektivitu, o které si ostatní jablečné počítače mohou nechat jen zdát. Na zadní straně Macu mini tak najdete Ethernet, 2x Thunderbolt / USB 4, HDMI, 2x USB-A a sluchátkový konektor. Především konektoru USB-A se jablečná společnost u ostatních Maců vzdala již před mnoha lety, a proto je velmi pozoruhodné, že ho u Macu mini stále najdeme.

mac mini m1 konektivita

Čip M1

První generace počítačových čipů Apple Silicon byla představena již před dvěma lety. Zatímco v případě zařízení s procesory Intel už bychom je nejspíše považovali za relativně staré, tak v případě Maců s Apple Silicon je tomu přesně naopak. I přesto, že je Mac mini, společně s MacBookem Air M1, starý již více než dva roky, tak se stále jedná o výkonná zařízení, která jsou stále v nabídce a budou dostačovat naprosté většině klasických uživatelů. Mac mini konkrétně pořídíte s čipem M1 s 8 jádry CPU, 8 jádry GPU a 8 GB RAM, připlatit si každopádně můžete za 16 GB RAM. V základu pak nabízí tento stroj rovnou SSD o kapacitě 512 GB, zatímco ostatní základní Macy startují na 256 GB, což je další z velkých výhod. A co se Ethernetu týče, tak ten si můžete nakonfigurovat buď gigabitový, anebo 10-gigabitový.

Apple M1
Zdroj: Apple

Poměr cena – výkon

Pokud bychom se měli podívat na oblíbený parametr poměr cena – výkon, tak zjistíme, že je Mac mini v tomto ohledu jedním z nejlepších jablečných počítačů, který si můžete pořídit. V současné chvíli se jedná o vůbec nejlevnější Mac, který můžete koupit – jeho cena startuje na 21 990 Kč, tedy pokud je řeč o novém. V případě, že by vám nevadil použitý kousek, tak se bez problémů dostanete hluboko pod hranici 20 tisíc korun. Vzhledem k využití výkonného čipu Apple Silicon M1 navíc má uživatel jistotu toho, že mu Mac mini bez problémů vydrží několik dlouhých let bez nutnosti kupování nového stroje. Když se navíc zamyslíte nad tím, že je Mac mini prakticky o polovinu levnější než iPhone 14 Pro Max, tak z toho jde hlava kolem.

Dnes nejčtenější

.