Zavřít reklamu

Předvánoční období je prakticky pro každou technologickou společnost naprosto klíčové, jelikož nákupní horečka spojená s Vánocemi extrémním způsobem vrcholí. Je proto jasné, že jakékoliv problémy, které se v tomto období objeví, jsou nepříjemné a pokud se pak mohou dotknout dokonce dostupnosti prodávaných produktů, jedná se pak o problémy kritické. A právě ty musí nyní řešit Apple. 

Kalifornského giganta trápí v posledních týdnech mizerná dostupnost jeho iPhonů 14 Pro (Max), za kterou může jak extrémní zájem o tyto modely, tak i fakt, že největší výrobní fabrika pro tyto telefony trpí koronavirovými uzávěrami. Leží totiž v Číně, která razí politiku nulové tolerance, což s sebou nepřináší ve výsledku nic jiného než to, že při odhalení klidně i jednotek případů na tomto statisícovém pracovišti je podnik odříznut od světa, dokud se v něm nemoc nevymýtí. Právě to se stalo i ve fabrice ve Zhengzhou, která před pár týdny zavřela i s pracovníky uvnitř a tedy i s cílem nezastavit výrobu iPhonů. Těm sice byly slíbeny vysoké bonusy spolu se zajištěním stravy a vůbec vším, co budou k pobytu v uzavřené fabrice potřebovat, ti jsou však nyní přesto nespokojeni. Ve fabrice totiž propukly podle dostupných informací tvrdé vzpoury, které přerušily výrobu iPhonů a tedy ještě více ohrozily jejich vánoční dostupnost. Na vině jsou pak údajně špatné podmínky, které v areálu fabriky panují ohledně jídla, ubytování a tak podobně, přičemž část naštvaných zaměstnanců tvrdí, že jim nebyly vyplaceny ani slíbené bonusy a oni tedy pracují za stejných podmínek, jako když byla fabrika standardně otevřená. 

Jelikož je v tuto chvíli z místa události velmi málo informací, je těžké říci, jaký dopad mohou tyto vzpoury přesně mít. První výhledy analytiků nicméně hovoří až o 30% propadu výroby z dlouhodobějšího hlediska a tedy dalším prodloužením dodacích dob novinek, což by samozřejmě pro Apple bylo právě před Vánoci extrémně nepříjemné. Na jakékoliv další detaily ohledně celé zápletky si nicméně budeme muset ještě nějakou dobu počkat, než se asijským médiím podaří získat vícero informací. To je přitom kvůli uzavírce výrobního centra velmi složité. 

Dnes nejčtenější

.