Zavřít reklamu

Platformy Applu jsou dlouho vychvalovány pro svou přístupnost, kterou ocení především nějakým způsobem znevýhodnění uživatelé. Apple dle odborníků odvádí v tomto směru vynikající práci. Stejně tak ale existuje celá řada dalších výzkumníků a společnosti vymýšlející inovativní způsoby, jak používat iPhone či iPad.

Jednou z takových je newyorská společnost Synchron, která pracuje na technologii počítačových mozkových implantátů. Ty by měly umožnit znevýhodněným uživatelům ovládat iPhone či iPad mozkem. Jejich zařízení se jmenuje Synchron Switch a v současné době jej používá šest pacientů. Synchron je první společnosti, která získala od amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv souhlas k provádění klinických zkoušek na „počítačovém mozkovém implantátu“.

Řada senzorů vyrobených společností Synchron, které se nazývají Stentrode, jsou vloženy do horní části mozku minimálně invazivním postupem. Senzor se pak ovládá bezdrátově za pomoci spínače umístěném na hrudníku pacienta,“ řekl Tom Oxley, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Synchron. Dále dodal, že na jednoduchosti a minimální invazivnosti si společnost zakládá. Jeden z pacientů, který používá Synchorn Switch, se jmenuje Rodney Gotham a trpí amyotrofickou laterární sklerózou. Ke komunikaci používá iPad. Sychron Switch funguje tak, že převádí Gothamovy myšlenky na úkony, které se dějí na iPadu. Když například přemýšlí o klepnutí nohy, iPad myšlenku zaregistruje jako klepnutí prstem na obrazovku. V současné době je stále výzkum v rané fázi, nicméně Synchron je v tomto směru daleko před konkurencí.

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně)

Dnes nejčtenější

.