Zavřít reklamu

V systému iOS 16 představil Apple novou bezpečnostní funkci, která má za úkol ještě více posilnit soukromí uživatelů iPhonů. Tato funkce měla konkrétně za úkol znemožnit aplikacím bez omezení přistupovat k datům, které se nachází v kopírovací schránce, o čemž uživatel ve skutečnosti nemusel ani vědět. V případě, že v novém iOS 16 chtěla aplikace ke kopírovací schránce přistupovat, tak se uživateli prvně zobrazilo dialogové okno, ve kterém přístup musel povolit – podobně jako třeba u fotek, mikrofonu, fotoaparátu, kontaktů apod. Pokud k povolení přístupu nedošlo, aplikace ke kopírovací schránce přistupovat nemohla.

Jen několik dní po vydání iOS 16 si však uživatelé začali na tuto novou ochrannou funkci stěžovat. Konkrétně se jim nelíbilo to, že je velmi přísná, tedy že se zobrazuje velmi často i poté, co už byl aplikaci přístup ke kopírovací schránce povolen. Apple uvedl, že se jedná o chybu v systému, a tak v rámci iOS 16.0.2 přispěchal s opravou, kdy už se zmíněné dialogové okno zobrazuje méně častěji. Problém byl nyní ale zase v tom, pokud chtěl uživatel svou volbu změnit a přístup ke kopírovací schránce aplikaci povolit či naopak odepřít. Dobrou zprávou je, že i tohle Applu došlo a v chystaném iOS 16.1 se dočkáme snad už finálního vylepšení.

vlozeni_upozorneni_schranka_ios16

Ve čtvrté beta verzi iOS 16.1 se totiž objevila v Nastavení po otevření sekce s vybranou aplikací nová možnost, ve které si můžete nastavit, jakým způsobem může aplikace přistupovat ke kopírovací schránce. Buď si můžete zvolit, aby se vás aplikace musela stále čas od času na přístup ke schránce dotázat, tedy výchozí volba, kromě toho je ale možné zvolit možnost pro kompletní povolení bez dalšího dotazování, či naopak úplný zákaz přístupu ke kopírovací schránce. Díky tomu uživatelé získají o mnoho lepší kontrolu nad tím, které aplikace (ne)mohou k datům ve schránce přistupovat – stačí tedy přejít do Nastavení → název aplikace → Vložení z ostatních aplikací. Nutno zmínit, že pokud aplikace nikdy nepožádala o přístup ke kopírovací schránce, tak se výše zmíněná sekce vůbec neobjeví.

schránka kopírování ios 16.1 nastavení

Dnes nejčtenější

.