Zavřít reklamu

Displej iPhonu ztmavne je problém, se kterým se setkává mnoho uživatelů jablečných telefonů. V některých situacích může být jas iPhonu dostatečně vysoký, jindy však z ničeho nic může dojít ke ztmavnutí, což samozřejmě nemusí být úplně ideální. Existuje každopádně hned několik funkcí, které mohou ztmavnutí displeje iPhonu způsobit. V tomto článku se tedy společně podíváme na 5 důvodů, proč tomu tak je, a zároveň si také ukážeme, jak lze ztmavení displeje iPhonu zabránit. Vrhněme se přímo na věc.

Automatický jas

Naprosto základní funkcí prakticky každého chytrého telefonu je automatický jas. Ten konkrétně využívá senzor okolního světla, podle kterého pak automaticky přizpůsobuje jas displeje. Primárně je nutné jas displeje automaticky měnit pro delší výdrž baterie, zároveň také pro jeho příjemné využívání. V případě, že se budete nacházet na místě s velkou intenzitou světla, tedy například venku, tak dojde k automatickému zvýšení jasu, aby byla zajištěna dobrá čitelnost. Ve tmavších prostředích se pak jas automaticky sníží, aby nesvítil zbytečně moc. Jas každopádně pořád můžete měnit ručně v ovládacím centru. V případě, že byste chtěli automatický jas vypnout, tak přejděte do Nastavení → Zpřístupnění → Displej a velikost textu, kde dole deaktivujte Automatický jas.

Přehřátí zařízení

Setkali jste se někdy s tím, že při používání iPhonu došlo k náhlému a okamžitému snížení jasu? Tuto změnu jasu poznáte jednoduše, jelikož přechod není plynulý, ale právě okamžitý. Jedná se o jakousi ochrannou vlastnost iPhonu, která zamezuje jeho nadměrnému zahřívání. To znamená, že pokud se iPhone dostane nad určitou teplotu, tak se pokouší zchladit, a to právě snížením jasu. Nejčastěji se v takové situaci můžete ocitnout v letních měsících, kdy je venku horko, popřípadě při hraní nebo provádění nějakých náročných úkonů. Jakmile se po zahřátí jas displeje ztmaví, tak s tím není možné cokoliv dělat a je nutné počkat, až dojde k zchlazení, kdy následně dojde k obnovení původních hodnot jasu.

Snížení bílého bodu

Na našem magazínu jste se mohli dočíst o speciálním triku, pomocí kterého lze snížit jas iPhonu ještě pod minimální možnou hodnotu – viz článek níže. Konkrétně se tento úkon provádí aktivací funkce zpřístupnění s názvem Snížení bílého bodu. Tuto funkci je pak možné aktivovat využitím zkratky v podobě trojitého stisknutí bočního tlačítka (či tlačítka plochy u starších iPhonů). Mnoho uživatelů provede aktivaci této zmíněné funkce, a poté zapomenou, že ji mají aktivní, takže delší dobu fungují se sníženým jasem, až si toho nakonec všimnou. Pro kontrolu toho, zdali náhodou nemáte Snížení bílého bodu aktivní, stačí právě třikrát stisknout boční tlačítko (nebo tlačítko plochy). Tímto případně ihned poznáte, zdali se displej opětovně rozsvítí naplno.

Režim nízké spotřeby

Součástí iOS je již po dobu několika dlouhých let Režim nízké spotřeby. Ten konkrétně dokáže šetřit baterii a aktivovat ho můžete buď v rámci dialogových oken, které se zobrazí po vybití na 20 % či 10 %, anebo skrze Nastavení či ovládací centrum. Po aktivaci Režimu nízké spotřeby provede systém iOS hned několik úkonů, které zajistí prodloužení výdrže baterie. Mezi jeden z těchto úkonů patří také snížení jasu, jelikož displej jako takový patří mezi nejnáročnější komponenty iPhonu a čím větší jas je nastaven, tak tím více je náročný na baterii. Máte-li snížený jas, tak si zkontrolujte, zdali náhodou nemáte Režim nízké spotřeby aktivní a případně jej samozřejmě vypněte.

True Tone a Night Shift

Všechny aktuálně podporované iPhony nabízí mimo jiné také několik funkcí displeje, mezi které se řadí True Tone a Night Shift. Co se týče True Tone, tak ten dokáže upravit vyobrazení barev na základě teploty světla v místě, kde se nacházíte, aby bylo zachováno jejich věrné podání. Buď tak může dojít k tomu, že displej lehce zmodrá (studené světlo), anebo bude lehce oranžový (teplé světlo). Funkce Night Shift pak slouží k filtrování modrého světla displeje ve večerních a nočních hodinách, takže opět dochází k tomu, že displej bude mít teplejší barvy. V obou těchto případech mohou teplejší barvy vyvolat pocit toho, že je displej méně jasný. Pokud byste tomuto chtěli zabránit, tak stačí True Tone a Night Shift deaktivovat, a to jednoduše v Nastavení → Zobrazení a jas.

Dnes nejčtenější

.