Zavřít reklamu

Kromě toho, že Apple před pár dny prostřednictvím tiskové zprávy představil nový iPad Pro a třetí generaci Apple TV 4K, tak jsme se dočkali také vydání klasického iPadu, konkrétně jeho již desáté generace. Tento nový iPad se dočkal kompletního přepracování, čehož si všimnete na první pohled… zároveň si však všimnete i toho, že se až náramně podobná již existujícímu iPadu Air. Pojďme se společně v tomto článku podívat na celkově 5 zajímavostí o novém iPadu, o kterých jste dost možná nevěděli, anebo jste je prostě nepostřehli.

Nemá sluchátkový konektor

Hned na začátek je nutné říct, že se Apple u klasického iPadu rozhodl zbavit sluchátkového konektoru. To znamená, že aktuálně už ani u jednoho nejnovějšího modelu jakéhokoliv iPadu tzv. 3,5mm jack nenajdete. Avšak v případě, že sluchátkový konektor potřebujete, tak se Apple rozhodl stále ponechat v nabídce původní devátou generaci iPadu, která je samozřejmě levnější a sluchátkový konektor i nadále nabízí. Každopádně, co si budeme nalhávat, asi nikdo z nás si nekupuje iPad čistě kvůli poslechu hudby přes klasická sluchátka s 3,5mm konektorem. Aktuálně už tak sluchátkový konektor najdeme pouze v jablečných počítačích.

Nový typ kompatibilní klávesnice

Společně s novým iPadem desáté generace představil Apple také zbrusu novou klávesnici, která je s ním plně kompatibilní. Tato klávesnice konkrétně dostala název Magic Keyboard Folio a jedná se o naprosto perfektního společníka. Její design je totiž dvoudílný, což znamená, že můžete kdykoliv jednoduše odepnout klávesnici a využívat tak pouze obal. Samotná klávesnice nabízí klávesy s 1mm zdvihem, nechybí však ani trackpad a hlavně horní řada funkčních kláves, která je na klávesnici pro iPad k dispozici vůbec poprvé. Díky této řadě kláves tak můžete například jednoduše měnit jas či hlasitost apod. Magic Keyboard Folio vychází na 7 490 korun a je vytvořena čistě pro iPad 10. generace, není tedy kompatibilní s jiným Apple tabletem.

Apple-iPad-10th-gen-Magic-Keyboard-Folio-Apple-Pencil-221018

Chybí některé funkce displeje

Jak už jsem zmínil v úvodu, tak se nový iPad na první pohled velmi podobá již existujícímu iPadu Air. Podobnosti jsou každopádně viditelné také u displeje – veškeré základní vlastnosti jsou totiž naprosto stejné. Konkrétně se jedná o Liquid Retina displeje s LED IPS, úhlopříčkou 10.9″, rozlišením 2360 × 1640 při 264 pixelech na palec a maximálním jasem 500 nitů. Zároveň nabízí také oleofobní úpravu proti šmouhám a True Tone. iPad Air však navíc poskytuje podporu barevného gamutu P3, dále plně laminovaný displej a antireflexní vrstvu. Oproti tomu klasický iPad nabízí jen vyobrazení sRGB barev a z vyjmenovaného nic dalšího.

Adaptér pro Apple Pencil

Nový iPad se konečně dočkal konektoru USB-C, což znamená, že všechny nejnovější modely iPadů již disponují tímto moderním konektorem. Je však nutné zmínit, že se ve skutečnosti nejedná o úplně ideální řešení, a to v případě, že využíváte Apple Pencil. iPad 10. generace je totiž kompatibilní pouze s první generací Apple Pencil, která se ještě nenabíjí bezdrátově, ale skrze Lightning. A vzhledem k tomu, že iPad již nabízí USB-C, tak buď musíte sáhnout po adaptéru, který vám z něj opět udělá Lightning, anebo prostě a jednoduše budete muset využít jiné zařízení. Je velká škoda, že kalifornský gigant nepovolil kompatibilitu s druhou generací Apple Pencil. Adaptér vychází na 290 Kč.

Kamera v horizontálním rozpoložení

Co se týče fotoaparátů, tak i ty jsou u nového iPadu totožné s iPadem Air. Vzadu se tak nachází 12 MP širokoúhlý fotoaparát se clonou f/1.8, který dokáže pořídit video až ve 4K při 60 FPS, vepředu pak najdete 12 MP ultra-širokoúhlý fotoaparát se clonou f/2.4, který nabízí centrování záběru a až 1080p video pří 60 FPS. I přesto, že po stránce specifikací jsou kamery stejné, tak jednu zásadní rozlišnost u nového iPadu najdeme. Přední kamera se u něj totiž nenachází ve vertikální orientaci, nýbrž v té horizontální. V překladu to znamená, že se přední fotoaparát nenachází na kratší straně iPadu (tj. na výšku), ale na jeho delší straně (na šířku).

Dnes nejčtenější

.