Zavřít reklamu

Počítače od Applu jsou k dostání v řadě různých variant kapacity úložiště. Někdy se může stát, že i přestože jste si při pořizování Macu původně říkali, že vám zvolená kapacita bude bohatě postačovat, ukázalo se nakonec, že tomu tak není. Nemusíte ale zoufat. Přinášíme vám hrstku užitečných tipů a triků, díky kterým budete moci efektivně využívat i Mac s malým úložištěm.

Fotky na iCloudu

Pokud patříte mezi uživatele, kteří ukládají fotografie na úložiště Macu, může se vám stát, že tento typ obsahu začne po určité chvíli zabírat zbytečně velké místo. V případě, že tento problém nechcete řešit ukládáním fotografií na externí úložiště, jsou dobrým řešením fotky na iCloudu – samozřejmě za předpokladu, že máte dostatečně velké iCloud úložiště. Pro aktivaci funkce Fotky na iCloudu klikněte na  menu v levé horní části obrazovky vašeho Macu a zvolte Předvolby systému -> Apple ID. V levém panelu klikněte na iCloud a poté v hlavní části okna zaškrtněte položku Fotky.

Pořádek v aplikacích

Mac bohužel na rozdíl od iPhonu (zatím) ještě nenabízí možnost odložení nepoužívaných aplikací https://www.letemsvetemapplem.eu/2022/05/25/5-mene-znamych-zpusobu-pro-uvolneni-mista-na-iphone/ . Ani tak se ale nemusíte bát smazat aplikace, které dlouhodobě nepoužíváte. Pokud víte, že danou aplikaci použijete jen párkrát do roka, není důvod, aby vám celoročně zabírala místo na Macu – můžete ji pouze jednorázově stáhnout opětovně z App Storu ve chvíli, kdy ji budete skutečně potřebovat. Pro opětovné stažení aplikaci stačí na Macu spustit App Store, v levém dolním rohu kliknout na vaše jméno a poté příslušnou aplikaci vybrat v seznamu.

Poslech hudby pouze online

Pokud se s vaším Macem připojujete po většinu času pouze na Wi-Fi, není důvod, abyste kvůli úspoře mobilních dat ukládali hudbu z Apple Music offline. Pokud budete Apple Music na Macu používat v online režimu, uleví to vašemu Macu s malým úložištěm. Stačí spustit Apple Music a v levém horním rohu obrazovky vašeho Macu kliknout na Hudba -> Předvolby. Deaktivujte položku Automatické stahování a nakonec klikněte na OK v pravém dolním rohu okna předvoleb.

E-maily v rozhraní webového prohlížeče

Další možností, jak ušetřit cenné místo na Macu s příliš malým úložištěm, je používání e-mailové služby výhradně v rozhraní webového prohlížeče. Díky tomuto bezbolestnému triku získáte spoustu místa, které by vám jinak zabíraly příslušné soubory, zprávy a přílohy.

Používání externího disku nebo NAS úložiště

Pokud má váš Mac příliš malou kapacitu úlložiště, zvažte pořízení exterího disku nebo NAS úložiště. Na toto externí úložiště můžete ukládat vybrané soubory a složky, ale třeba také fotografie a další obsah. Výběru správného externího disku jsme se věnovali v jednom z našich předchozích článků https://www.letemsvetemapplem.eu/2022/09/06/nejlepsi-externi-disky-ktere-nesmi-chybet-ve-vybave-zadneho-vysokoskolaka . Další možností, jak ušetřit místo na Macu, je ukládání vybraného obsahu na cloudové úložiště.

Dnes nejčtenější

.