Zavřít reklamu

Pořídili jste si nový iPhone 14 Pro (Max), ale z důvodu špatné výdrže na jedno nabití jste s ním nespokojení? Provedli jste aktualizaci iOS na nejnovější verzi a výdrž baterie se stále nezlepšila? Jestliže jste si odpověděli kladně, tak byste měli vědět, že se nejspíše stále jedná o chybu systému, která bude opravena. Každopádně, pokud byste alespoň dočasně chtěli výdrž zvýšit, popřípadě úplně maximalizovat, tak v tomto článku najdete 6 nejlepších tipů, které vám pomohou.

Deaktivace always-on

Nejnovější iPhony 14 Pro (Max) přichází s velkým počtem novinek a jednou z nich je také always-on displej. Jak jistě víte, tak díky této technologie zůstává displej zapnutý i po uzamčení jablečného telefonu a zobrazuje základní informace společně se ztmavenou tapetou. O provoz se stará Display Engine, který je součástí čipu A16 Bionic, a který má zajistit nízkou spotřebu. Tak jako tak ale výdrž baterie maximalizujete jeho vypnutím. To provedete v Nastavení → Zobrazení a jas, kde deaktivujte Vždy zapnuto.

Omezení obnovovací frekvence

Pokud vlastníte iPhone 13 Pro (Max) nebo iPhone 14 Pro (Max), tak váš displej podporuje technologii ProMotion, tedy adaptivní obnovovací frekvenci od 10 Hz do 120 Hz. Platí, že na čím větší obnovovací frekvenci displej pracuje, tak tím větší má spotřebu baterie. Klasický displej iPhonu má obnovovací frekvenci 60 Hz a uživatelé doposud funkci ProMotion nemohli vypnout. To se však nyní mění a displeje loňských i letošních vlajkových lodí je konečně možné omezit na 60 Hz a šetřit baterii. Stačí, abyste přešli do Nastavení → Zpřístupnění → Pohyb, kde zapněte možnost Omezit snímkovou frekvenci.

Vypnutí automatického jasu

Čím větší je jas displeje iPhonu, tak tím více je náročný na baterii. Přesně z tohoto důvodu disponují jablečné telefony senzorem okolního světla, prostřednictvím kterého se ve výchozím nastavení jas automaticky upravuje. Pokud se vám však zdá, že systém jas displeje vašeho iPhonu často nechává na vyšší úrovni, než je potřeba, tak samozřejmě můžete automatický jas vypnout a ovládat jej plně manuálně. Stačí přejít do Nastavení → Zpřístupnění → Displej a velikost textu, kde dole deaktivujte Automatický jas.

Deaktivace haptické odezvy klávesnice

S příchodem systému iOS 16 jsme se konečně na iPhonech dočkali haptické odezvy klávesnice. To znamená, že kromě zvuku už mohou jablečné telefony při stisknutí klávesy konečně také přenést vibrace, po čemuž uživatelé dlouho volali. Avšak vzhledem k tomu, že je v tomto případě využíván Taptic Engine, který je oproti klasickým vibračním motorkům o mnoho komplexnější, tak samotný Apple upozorňuje, že aktivace zmíněné funkce může negativně ovlivnit výdrž baterie. Pro maximalizování výdrže tak proveďte deaktivaci, a to v Nastavení → Zvuky a haptika → Odezva klávesnice, kde vypněte přepínačem Haptika.

Vypnutí 5G

Pokud vlastníte iPhone 12 a novější, tak se můžete připojit k síti páté generace, tedy k 5G. Samotné využívání 5G není na baterii nijak náročné, ba naopak. Problém je ale v tom, pokud se nacházíte na místě, kde dochází z důvodu nedostatečného pokrytí k neustálému přepínání mezi 4G/LTE a 5G. Právě tohle přepínání způsobuje extrémní spotřebu baterie, takže přichází v úvodu kompletní deaktivace 5G a vyčkání na rozšíření pokrytí. Pro nastavení přejděte do Nastavení → Mobilní data → Hlas a data, kde zaškrtněte možnost 4G/LTE.

Omezení aktualizací na pozadí

Některé aplikace mohou v systému iOS aktualizovat svůj obsah na pozadí. Díky tomu mají uživatelé jistotu, že se jim například u aplikací sociálních sítí vždy po otevření zobrazí nejnovější příspěvky či další obsah, popřípadě v aplikacích na počasí zase předpovědi a ostatní data apod. Právě aktivita na pozadí ale negativně ovlivňuje výdrž baterie, takže pokud vám nebude vadit, že si na zobrazení nejnovějších dat po přesunu do aplikace budete muset počkat, anebo budete muset provést ruční aktualizaci, tak můžete provést omezení či kompletní deaktivaci této funkce. Stačí, abyste přešli do Nastavení → Obecné → Aktualizace na pozadí.

Dnes nejčtenější

.