Zavřít reklamu

Apple každý rok představuje zbrusu nové iPhony, které vždy přichází s něčím novým. Je ale pravdou, že v posledních letech se pokrok zbrzdil, a zatímco před nějakou dobou jsme se prakticky každý rok těšili na revoluční iPhone, tak aktuálně už to prostě neplatí. Mnoho uživatelů má však stále zakořeněno to, že pokud se už rozhodnou koupit nový iPhone, tak skočí po tom nejnovějším. V tomto článku si proto řekneme, proč vlastně nejnovější iPhone nepotřebujete a jaké z toho plynou výhody.

Použité iPhony můžete koupit zde

Výkon nepoznáte

Každoročně Apple do nových iPhonů umístí také zbrusu nový čip, který je mnohdy až o pár desítek procent výkonnější než jeho předchozí generace. Je ale důležité zmínit, že čipy od Applu jsou po stránce výkonnosti naprosto bezkonkurenční, a dokonce mají několikaletý náskok. Z toho plyne, že většina uživatelů jednoduše nemá šanci tak obrovský výkon využít naplno, a tak si bez problémů vystačí i se starším čipem. Co si budeme nalhávat, mnoho jablíčkářů v dnešní době využívá bez problémů klidně i iPhone 7, který už sice nedostal poslední verzi iOS 16, ale výkonnostně stále dostačuje. Chcete-li být do budoucna krytí, klidně můžete sáhnout i po dvě generace starém čipu.

Nejspíše bude vypadat stejně

Dá se říct, že Apple praktikuje jakýsi tříletý cyklus, během kterého vypadají jablečné telefony vždy velmi podobně. Vidět jsme to mohli například u iPhonu 6(s), 7 a 8, následně pak u X, XS a 11 a aktuálně u 12, 13 a 14. V praxi to znamená, že když se nacházíme na konci tohoto tříletého cyklu, tak si bez obav můžete pořídit klidně dvě generace starý iPhone a nikdo na první pohled nepozná, jestli se jedná například o iPhone 12, anebo nejnovější iPhone 14. A dá se říct, že to nejspíše nějak výrazně nepoznáte ani vy. Samozřejmě v příštím roce, kdy vyjde iPhone 15, který by měl být vzhledem k tříletému cyklu přepracovaný, tohle tak úplně praktikovat nepůjde, pokud budete chtít mít nejnovější design.

Cenový rozdíl

Obrovským aspektem, který hraje roli při výběru nového iPhonu, je rozhodně cena. A nyní, s novými iPhony 14 (Pro), to platí dvojnásob, jelikož došlo k obrovskému zdražení, a to téměř o 5 tisíc korun. Zatímco iPhone 13 Pro jste minulý rok koupili za necelých 29 tisíc, tak iPhone 14 Pro vychází na bezmála 34 tisíc, což je skok obrovský a nejnovější jablečné telefony se tak pro lidi stávají ještě více nedostupnými. Pokud byste tedy chtěli ušetřit, tak můžete sáhnout po iPhonu 12 (Pro), což je počáteční model aktuálního tříletého cyklu. Modely „dvanáctek“ jste aktuálně v použitém stavu schopni sehnat klidně až o 40 % levněji oproti nejnovějším iPhonům 14 (Pro), což rozhodně není zanedbatelná částka a můžete si ji přidat třeba na jiný produkt od Applu.

S fotoaparáty to není tak žhavé

Apple vždy uměl veškeré funkce a vlastnosti prodat a aktuálně to platí hlavě u fotoaparátu. Každým rokem nám kalifornský gigant říká, jak se mu povedlo fotoaparáty posunout ještě o kus dál, jak moc jsou lepší apod. Ano, to je samozřejmě pravda, fotoaparáty jsou reálně lepší, ale rozhodně to v porovnání s modely z posledních let není tak žhavé. Primárně s novějším iPhonem získáte prakticky jen lepší snímky ve špatných světelných podmínkách, a pokud budete fotit během dne, jen těžko na první pohled poznáte rozdíly. iPhony fotí naprosto úžasně již dlouhá léta, to samé platí i o natáčení videí. Nejnovější iPhone 14 Pro (Max) sice umí fotit ve 48 MP, avšak pouze pokud využijete formát RAW, který je určen jen pro profíky. Jinak je rozlišení stále zajetých 12 MP.

iPhone 14 pro fotoaparat

Aktualizace jsou na roky dopředu

U Applu máte jistotu dlouholetých aktualizací – v současné době mají iPhony podporu zhruba 6 let, o čemž se vám u konkurenčních chytrých telefonů může jen zdát. Pokud si tedy koupíte nějaký pár let starší jablečný telefon, tak se rozhodně nemusíte bát toho, že by jej Apple zanedlouho přestal podporovat. Co se týče nejnovějšího iOS 16, tak ten nainstalujete na všechny iPhony 8 a novější. Pokud byste sáhli po iPhonu 12 (Pro), tak by jej měl Apple podporovat až do roku 2026, tedy do iOS 20, když už na světě bude iPhone 18 (Pro). Zkrátka a jednoduše, i se starším zařízením máte prostě klid.

Dnes nejčtenější

.