Zavřít reklamu

Operační systém iOS 16 je pro veřejnost k dispozici teprve několik dní, zatímco pro vývojáře a beta testery již několik dlouhých měsíců. Novinek je k dispozici opravdu nespočet, již od začátku však víme, že některé z nich jednoduše nejsou k dispozici na novější iPhony. Pravdou je, že při vývoji iOS 16 kalifornský gigant některé funkce zpětně starším iPhonům zpřístupnil, u některých to ale jednoduše možné není. V naprosté většině případů je mezním zařízením iPhone XS, který jako první jablečný telefon disponuje Neural Engine, který je pro využití všech funkcí k dispozici. Máte-li tedy iPhone X nebo 8 (Plus), tak v tomto článku najdete 5 funkcí, které na ně nejsou k dispozici.

Oddělení objektu v popředí z fotky

Jednou z hlavních funkcí, která je v iOS 16 velmi užitečná, je rozhodně možnost pro oddělení objektu z popředí fotografie. To jednoduše řečeno znamená, že iPhone dokáže rozpoznat objekt v popředí od pozadí, a poté jej jednoduše vyřezat, čímž prakticky dojde k odstranění pozadí. Tuto funkci můžete využít ve Fotkách tak, že na objektu v popředí podržíte prst, až ucítíte haptickou odezvu. Následně už jen stačí klepnout na Kopírovat či Sdílet a dále s vyřezaným objektem z popředí pracovat. Vzhledem k tomu, že je k tomuto využívána umělá inteligence a Neural Engine, tak je funkce limitovaná na iPhone XS a novější.

Zjištění možností v aplikacích přes Siri

Hlasová asistentka Siri je nedílnou součástí životů mnohých z nás, jelikož dokáže výrazně zjednodušit každodenní fungování. Oproti konkurenčním asistentům je však Siri lehce pozadu, byť se ji Apple snaží neustále vylepšovat. V novém systému iOS 16 je pro Siri k dispozici nová funkce, kdy se jí můžete zeptat na to, s čím vám v jednotlivých aplikacích dokáže pomoci. Stačí, abyste využili příkaz „Hey Siri, what can I do here“, který stačí pronést v aplikaci, popřípadě můžete říct „Hey Siri, what can I do with [aplikace]“. I tato funkce je však k dispozici jen na iPhone XS a novější.

Vyhledávání obrázků skrze Spotlight

Spotlight lze považovat za jakýsi Google, který se však nachází přímo ve vašem zařízení. Můžete skrze něj provádět nespočet různých akcí a využívat mnoho funkcí, mezi které patří například vyhledávání obsahu v zařízení na internetu, převod měn a jednotek, počítání příkladů a mnoho, mnoho dalšího. V iOS 16 došlo k vylepšení Spotlightu, a to konkrétně funkce pro vyhledávání obrázků. Nově lze totiž obrázky hledat nejen z Fotek, ale také z dalších aplikací, tj. například z Poznámek a Souborů. Navíc k tomu uživatelé mohou vyhledávat také obsah, který se nachází na fotkách, tedy například zvířata, budovy, určitého člověka apod. I tyto možnosti jsou však určeny jen pro iPhone XS a novější.

Živý text ve videu

Minulý rok přidat Apple do systému iOS 15 novou funkci, která nese název Živý text. Tato funkce konkrétně dokáže rozpoznat text, který se nachází na obrázcích a fotkách s tím, že s ním následně můžete jednoduše pracovat, tedy kopírovat jej, vyhledávat a mnoho dalšího. V novém systému iOS 16 pak Apple rozšířil tuto funkci také pro videa, která tedy můžete v nativním přehrávači pozastavit, a poté ze zastaveného snímku text označit a pracovat s tím. Je však nutné zmínit, že nejen rozpoznávání textu ve videích, ale celá funkce Živý text je k dispozici pouze na iPhone XS a novější, opět z důvodu absence Neural Engine u starších zařízení.

Další novinky v Živém textu

Kromě toho, že Apple přidal v iOS 16 možnost pro rozpoznání textu skrze Živý text ve videích, tak jsme se dočkali také několika dalších novinek. Zmínit lze v rámci této funkce také okamžitý překlad rozpoznaného textu, popřípadě převod měn a jednotek, což dokáže výrazně zjednodušit fungování a využívání zmíněné funkce. Avšak jak už jsem zmínil, Živý text je všeobecně k dispozici jen na iPhone XS a novější, což znamená, že na iPhonu X a 8 (Plus) nebudete schopni využít ani tyto nové zmíněné funkce.

Dnes nejčtenější

.