Zavřít reklamu

Restart z říše snů. Tak přesně takto by se s trochou nadsázky dal popsat přechod Maců z čipů Intel na Apple Silicon, jelikož de facto od této chvíle se zastavil trend klesajících prodejů a prodejní křivka se naopak otočila směrem vzhůru. A tam směřuje i nadále. 

S pro Apple skvělými výsledky počínání na trhu přišla před pár hodinami analytická společnost Gartner, která tvrdí konkrétně to, že za druhé čtvrtletí se meziročně prodeje Maců zvedly z loňských 5,8 milionů prodaných kusů na 6,4 milionů kusů, což znamená meziroční nárůst o 9,3 %. Tyto prodejní čísla navíc zajistily Applu 8,8% podíl na trhu s počítači, což z něj dělá čtvrtého největšího výrobce na světě. Ačkoliv se nemusí na první pohled zdát, že se jedná vyloženě o úspěch, je třeba jedním dechem dodat, že téměř celý počítačový trh postupně padá kvůli tomu, jak se lidé vrací z Home Office do klasických kanceláří a tedy již nemají potřebu se doma vybavovat pro práci. Applu se ale tento trend zatím nedotknout, takže si může gratulovat. 

gartner-2Q22-global

Jedním dechem je navíc třeba dodat, že výsledky Applu mohly být ještě o poznání lepší, kdyby se jeho dodavatelský řetězec nepotýkal s problémy, které výrazně prodloužily dodací doby některých modelů. Kvůli tomu se tak logicky prodejnost některých strojů zpomalila a někteří uživatelé určitě sáhli po stroji jiné značky, na který však není třeba čekat. Kdyby byl tedy Apple v tomto směru schopnější, čísla mohla být ještě lepší. 

Dnes nejčtenější

.