Zavřít reklamu

Od představení nových operačních systémů od Applu uběhl již celý jeden měsíc. Pokud jste to nepostřehli, tak konkrétně jsme se dočkali uvedení iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Všechny tyto operační systémy jsou aktuálně k dispozici pro testování vývojářům a testerům s tím, že veřejnost se dočká na konci roku. Na našem magazínu se novinkám věnujeme již od vydání prvních verzí, což jen značí, že novinek je k dispozici opravdu nespočet. Několik z nich se objevilo i v Připomínkách a v tomto článku se proto podíváme na 5 novinek v této aplikaci z macOS 13 Ventura.

Možnosti filtrů

Pokud chcete mít veškeré připomínky dobře organizované, tak je nutné využívat seznamy, díky kterým si je můžete různě rozdělit – například na osobní, pracovní, sdílené apod. Kromě toho však existují také chytré seznamy, jenž dokáží zobrazit veškeré připomínky, které splňují určitá kritéria. V Připomínkách z macOS 13 si nově uživatelé mohou nastavit, zdali pro zobrazení připomínky v chytrém seznamu musí splňovat veškerá kritéria, anebo jen některá. Pro vytvoření nového chytrého seznamu klepněte vlevo dole na + Přidat seznam, kde zaškrtněte možnost Převést na chytrý seznam. Zde už je možné kritéria nastavit. Nakonec si zvolte název, ikonu a barvu a klepněte na OK.

Vytvoření skupin

Dost možná jste se někdy ocitli v situaci, kdy by se vám hodila možnost pro spojení vícero seznamů připomínek. Díky tomu byste si pohromadě ve skupině mohli zobrazit veškeré připomínky z vybraných seznamů. Dobrou zprávou je, že v macOS 13 je tohle konečně možné. Pro vytvoření skupiny seznamů stačí, abyste si je klasickým způsobem označili, a poté v horní liště klepnuli na Soubor → Nová skupina, čímž dojde k vytvoření.

Přišpendlení seznamů

Určité seznamy v Připomínkách zajisté využíváte častěji než ty jiné. Pořadí seznamů připomínek samozřejmě můžete jednoduše měnit přesunutím kurzorem, každopádně když vytvoříte další seznam, tak se ty aktuální zase posunou. V macOS 13 je však v Připomínkách konečně možné vybrané seznamy přišpendlit nahoru, kde také zůstanou. Stačí, abyste na konkrétně seznam klepnuli pravým tlačítkem, kde pak zvolte možnost Přišpendlit seznam.

Lepší psaní poznámek

U jednotlivých připomínek si můžete nastavit nespočet různých parametrů, včetně poznámky. Díky tomu si ke každé připomínce můžete zapsat cokoliv potřebujete. Doposud jsme však v těchto poznámkách mohli využít jen prostý text, bez formátování. I tohle se v macOS 13 mění a uživatelé mohou text všemožně formátovat. Stačí, abyste text do poznámky zapsali, poté jej označteklepněte na něj pravým. Ve spodní části menu už pak jen stačí možnosti formátování využít.

Vylepšení seznamů

Chtěli byste si zobrazit seznam všech vyřízených připomínek, například abyste měli přehled, anebo k motivaci? Nově v Připomínkách můžete – stačí, abyste se přesunuli do sekce Vyřízeno. Kromě toho jsme se dočkali také novinek v sekcích Dnes a Naplánováno, které dokáží sjednotit připomínky pro jednodušší organizaci a přehlednost. V sekci Dnes se nově připomínky rozdělí na dopolední, odpolední a večerní, v sekci Naplánováno pak na dnešek, zítřek, další týdny, jednotlivé měsíce, roky apod.

Dnes nejčtenější

.