Zavřít reklamu

Říká se, že úspěch se pozná mimo jiné podle toho, že vás někdo kopíruje. Pokud tomu tak je, pak si Apple může gratulovat, jelikož se jedná bezesporu o jednu z nejvíce kopírovaných společností na světě. Na jeho kopírování se přitom nezaměřují jen “malé ryby”, ale v minulosti se jeho nápady více než líbily jihokorejskému Samsungu, který se je nebál tavit ve vlastní, za což ostatně pykal i u soudu. Jak se na celou záležitost Apple díval nyní odhalil dokument Wall Street Journal zveřejněný k 15. výročí startu prodejů prvního iPhonu. 

Kopírování Samsungu bylo natolik evidentní, že o něm Apple samozřejmě velmi dobře věděl a snažil se proti němu bojovat soudně. Než se však začalo něco vůbec dít, vyšlo hned několik modelových řad jak iPhonů, tak Samsungů řady Galaxy, které právě z iPhonů vycházely. “Doslova oškubali naše technologie. Vzali naše inovace a vytvořili jejich ubohou kopii,” vzpomínal například na doby největšího kopírování Samsungu šéf marketingu Applu Greg Joswiak. A zašel ještě dál. Podle Grega se totiž tehdy Samsungy od iPhonů odlišovaly de facto jen větším displejem – takto odvážný tehdy jihokorejský výrobce byl. Nebylo mu to však nic platné. 

Zatímco smartphony z dílny Samsungu se prodávaly dobře jen kvůli tomu, že jich bylo na trhu extrémní množství typů, iPhony i přesto, že z nich na výběr prakticky nebylo, kralovaly segmentu prémiových telefonů a tedy ve výsledku i řadě Galaxy S. Vzpomenout lze ostatně třeba na představení iPhonů 6 a 6 Plus, které svět naprosto uchvátily a staly se díky tomu jedněmi z nejprodávanějších iPhonů všech dob. Ani kopírování skvělého konceptu tedy Samsungu k ovládnutí prémiového segmentu nestačilo. 

Dnes nejčtenější

.