Zavřít reklamu

Přijetí USB-C portu namísto Lightningu u iPhonů je dle všeho již prakticky nevyhnutelné. Poté, co příslušné kroky podnikly EU i USA, se totiž nyní chystá dotlačit Apple k tomuto kroku taktéž i Brazílie, která je pro Apple pro svou lidnatost a tedy i velkou kupní sílu poměrně důležitá. 

Zatímco EU i USA chtějí do dvou let po Applu to, aby přešel z vlastního nabíjecího řešení na univerzální USB-C, Brazílie se chystá toto opatření zavést “jen” na mobilní telefony a tedy ve výsledku i iPhony. Jelikož jsou však ty pro Apple v současnosti naprosto klíčovým segmentem, je prakticky jasné, že se od jeho portového řešení bude odvíjet i zbytek portfolia v čele s iPady, AirPods nebo třeba Magic periferiemi a ovladači pro Apple TV. Co se pak týče data, do kterého chce Brazílie dosáhnout přechodu z proprietálních řešení na univerzální USB-C, pokud návrh nařízení projde, bude to 1. červenec 2024. Apple tedy ani v tomto případě nemá příliš mnoho času na jakékoliv přemýšlení ohledně toho, co pro něj dává větší smysl. 

Ačkoliv se v tuto chvíli samozřejmě nedá s jistotou říci, jak se Apple k celé záležitostí postaví, obecně se předpokládá, že se bránit nebude a na USB-C na iPhonech, ale i zbylých produktech využívajících Lightning port přejde. V minulosti se sice čile spekulovalo i nad tím, zda se s porty raději zcela nerozloučí a nepředstaví ryze bezdrátový iPhone, ale jelikož současné technologie nejsou dle všeho zatím na takové úrovni, podobné řešení si velmi pravděpodobně dovolit zatím nemůže. Vše ale ostatně ukáže až čas. 

Dnes nejčtenější

.