Zavřít reklamu

V rámci nedávno představeného iOS 16 jsme se dočkali hned několika skvělých novinek. Aktuálně je tento systém, společně s ostatními, k dispozici pouze pro vývojáře, každopádně ho v redakci již od představení testujeme a přinášíme vám veškeré potřebné články. Novinek se dočkala také hlasová asistentka Siri, společně s diktováním. Bohužel, mnoho nových a nejlepších funkcí z těchto dvou odvětví nejsou v Česku k dispozici, každopádně alespoň 5 jich dohromady dáme. Tak se na ně pojďme společně podívat v tomto článku.

Možnosti v aplikacích

Jak jistě víte, tak Siri dokáže pracovat nejen s nativními aplikacemi, ale také s aplikacemi třetích stran. V určitých případech se však můžete ocitnout v situaci, kdy si stáhnete nějakou aplikaci, ale nejste schopni zjistit, co vše v rámci ní můžete se Siri ovládat. Tohle se Apple rozhodl vyřešit jednoduchým příkazem „Hey Siri, what can I do here“, který stačí pronést v aplikaci, popřípadě můžete říct „Hey Siri, what can I do with [aplikace]“. Následně vám Siri řekne, jaké možnosti ovládání jsou v konkrétní aplikaci k dispozici.

Offline příkazy

Pro využívání Siri bylo až donedávna v každém případě nutné připojení k internetu. To se však pomalu začalo měnit vloni, kdy Apple naučil Siri zpracovávat některé základní funkce i bez připojení k internetu, a to pouze s využitím výpočetního výkonu zařízení. V iOS 16 došlo k rozšíření těchto offline možností a uživatelé tak nově mohou například ovládat domácnost, Intercom a hlasové zprávy. Nutno však zmínit, že tyto funkce jsou k dispozici jen na iPhone XS a novější s čipem A12 Bionic a novějším.

Položení hovoru

Siri můžete na iPhonu mimo jiné využít také k tomu, aby zavolala na určité číslo, popřípadě vybranému kontaktu – jedná se o jednu z nejzákladnějších možností. To se hodí například tehdy, pokud zrovna nemáte volné ruce a potřebujete volat. Problém byl ale v tom, že Siri probíhající hovor neuměla také ukončit. To se mění v iOS 16, kde je možné hovor tzv. položit s využitím příkazu „Hey Siri, hang up“. Tuto funkci je možné aktivovat v Nastavení → Siri a hledání → Ukončení hovorů pomocí Siri.

Diktování ve zprávách

Diktování mnoho z nás využívá především v aplikaci Zprávy pro jednoduché napsání a odeslání odpovědi. Ve starších verzích iOS se diktování spouštělo klepnutím na ikonu mikrofonu v pravém horním rohu klávesnice. Ikona na tomto místě zůstává i nadále, každopádně ve Zprávách je k dispozici také v pravé části textového pole pro zprávu. Zde nahradila ikonu pro nahrání zvukové zprávy, pro jejíž nahrání je nově nutné přejít do příslušné sekce v panelu s rozšířeními.

zprávy diktování ikona ios 16

Jednoduchá deaktivace diktování

Pokud začnete v iOS 16 diktovat text, tak nově tento proces můžete velmi jednoduše ukončit. Diktovat začnete právě stisknutím ikony mikrofonu v pravém dolním rohu klávesnice s tím, že pro přerušení diktování už nemusíte opětovně klepnout na tu samou ikonu. Namísto toho stačí klepnout na ikonu mikrofonu s křížkem, který se objeví přesně na tom místě, kde se zrovna při diktování nachází kurzor.

ukončit diktování ios 16

Dnes nejčtenější

.