Zavřít reklamu

Apple nám při představování nových systémů na letošním WWDC22 ukázal nespočet skvělých novinek, které stojí za to. Pravdou ale je, že se všechny nové funkce a možnosti do prezentace jednoduše nevlezly, což znamená, že si je uživatelé museli najít svépomocí. Co se týče aplikace Počasí, tak té se Apple věnoval prakticky pouze ve spojení s iPadOS a macOS, kde je konečně tato aplikace nativně k dispozici. Skvělých změn v Počasí jsme se však dočkali i v rámci iOS 16 a v tomto článku se podíváme na 5 z nich.

Zobrazení podrobných grafů…

Jsou to dva roky zpátky, co Apple odkoupil jednu z nejlepších aplikací na počasí své doby – Dark Sky. Následně začal kalifornský gigant funkce z této aplikace postupně do Počasí přidávat a nutno zmínit, že obrovský skok přišel právě v iOS 16, kde si můžeme zobrazit opravdu podrobné grafy a informace o počasí i v těch nejmenších českých vesnicích. Konkrétně si můžete zobrazit data o teplotě, UV indexu, větru, dešti, pocitové teplotě, vlhkosti, dohlednosti a tlaku. Pro zobrazení se stačí přesunout do Počasí, kde u určitého místa klepněte na hodinovou či 10denní předpověď. Pak už se jen stačí mezi grafy přepínat klepnutím na ikonu se šipkou, kde si pak v menu vyberte konkrétní kategorii.

…anebo jednoduchého textu

Zatímco mnoho uživatelů si na podrobné grafy, které se týkají počasí, vyloženě potrpí, tak naopak existuje také mnoho uživatelů, kteří se bez těchto informací obejdou a stačí jim pouze krátké slovní vysvětlení. I na tyto uživatele Apple myslel – ke každému grafu, který si uživatelé mohou pomocí postupu na předchozí stránce zobrazit, je totiž možné zobrazit pár vět, které prozradí vše důležité. Tyto informace se nachází pod grafem v kategorii Denní souhrn. Kromě toho si ještě níže můžete přečíst informace o konkrétních datech.

Podrobná 10denní předpověď

Když si v Počasí zobrazíte předpověď počasí na nějakém místě, tak si můžete zobrazit hodinovou předpověď, 10denní předpověď, radar a další informace v přehledu. V iOS 16 si však nově můžete zobrazit podrobné grafy a informace o počasí, a to až na 10 dní dopředu – nemusíte se tak spoléhat pouze na ikonku počasí a minimální a maximální teploty. Pro zobrazení podrobné 10denní předpovědi se přesuňte v Počasí na konkrétní místo, a poté klepněte na hodinovou či 10denní předpověď. Nahoře se pak nachází malý kalendář na 10 dní dopředu, ve kterém se můžete jednoduše kliknutím přesouvat. Následně už si pak u každého dne můžete zobrazit podrobné informace (viz postup na první stránce).

10denní předpověd ios 16 počasí

Výstrahy před počasím

Čas od času může Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydat výstrahu před očekávaným počasím. Nejčastěji se jedná například o výstrahy před silnými bouřkami či dešti, popřípadě se může objevit také upozornění na silný vítr či možnost vyskytnutí požáru. Dobrou zprávou je, že se všechny tyto výstrahy zobrazují přímo v Počasí, popřípadě také i ve widgetech z této aplikace. A pokud v Počasí u konkrétního místa na výstrahu klepnete, tak si o přímo můžete zobrazit podrobné informace.

Nastavení oznámení pro extrémní počasí

Již v rámci iOS 15 jsme si mohli v Počasí aktivovat speciální oznámení s výstrahami před počasím ve vybrané lokalitě. Problém je ale v tom, že v Česku tato oznámení nebyla podporována. To se však mění s příchodem iOS 16, jelikož upozornění na extrémní počasí si už můžeme aktivovat i v Česku. Pokud byste se tedy chtěli o výstrahách nechat informovat, tak přejděte do nativní aplikace Počasí, kde vpravo dole klepněte na ikonu menu. Poté v přehledu míst vpravo nahoře klepněte na ikonu tří teček a z menu, které se zobrazí, vyberte Oznámení. Zde už je možné si upozornění na extrémní počasí aktivovat na současnou polohu, anebo na určitých místech. Druhý typ upozornění s hodinovou předpovědí srážek není v Česku podporován.

Dnes nejčtenější

.