Zavřít reklamu

Poměrně bizarní situaci musel podle asijského portálu The Elec řešit nedávno Apple. Jeden z jeho dodavatelů displejů pro iPhony 13 totiž v tichosti změnil jejich design, čímž rázem přestaly odpovídat představám objednavatele. Ten tak od nich dal rázem ruce pryč.

Ke změně designu se odhodlala konkrétně čínská firma BOE, která dodávala Applu displeje pro 6,1” iPhony.  Změna měla spočívat konkrétně ve změně šířky obvodu tenkovrstvých tranzistorů, což by pravděpodobně na iPhony mohlo mít negativní dopad. Přesně kvůli tomu tak měl Apple okamžitě zastavit výrobu a s BOE zahájil o celé záležitosti diskuze. Pokud si však myslíte, že ty povedou až k jeho vyloučení z dodavatelského řetězce, jste na omylu. Apple si totiž dle všeho nemůže odstřižení BOE od dodávek displejů pro iPhony dovolit, jelikož by tím ztratil páku na Samsung, která mu pomáhá nastavit příznivější ceny. Už kvůli tomu tak bude chtít spíš s BOE hledat kompromisy, které pomohou zápletku vyřešit. 

Přestože tedy nebude mít pro BOE pravděpodobně jeho krok žádný drastický dopad, je poměrně zarážející, že si vůbec něco takového vzhledem k tomu, komu displeje dodává, dovolilo. Na druhou stranu si takovou věc dovolilo právě z důvodu, že si je vědomo své pozice v dodavatelském řetězci Applu a tedy i tím, že je do jisté míry nenahraditelné. Applu proto nezbývá než doufat, že se s podobnými postojem svých dodavatelů nebude v budoucnu setkávat čím dál častěji. 

Dnes nejčtenější

.