Zavřít reklamu

iPhone je mezi uživateli populární ze všemožných důvodů. Někdo jej má rád kvůli stabilitě a rychlosti systému, někdo si pochvaluje fotoaparát a jiní uživatelé zase mohou být rádi za provázanost s ostatními Apple zařízeními. Operační systém iOS je všeobecně velmi jednoduchý, intuitivní a rychlý, každopádně samozřejmě vždy existují možnosti, jak rychlé může být ještě rychlejším. Pojďme se proto společně v tomto článku podívat na 5 tipů pro rychlejší ovládání iPhone, které byste měli znát.

Ovládací centrum

V případě, že se rozhodnete pro rychlou úpravu nastavení vašeho iPhonu, popřípadě pokud budete potřebovat provést nějakou rychlou akci, tak se vyplatí k tomu využít ovládací centrum. Do toho se na iPhonu s Face ID dostanete přejetím z pravé horní hrany displeje směrem dolů, na iPhonech s Touch ID pak stačí přejet prstem ze spodní hrany displeje nahoru. Součástí ovládacího centra jsou prvky pro rychlé ovládání a nastavení konektivity, nechybí zámek rotace, možnost aktivace soustředění, ovládání hudby či změna jasu a hlasitosti. Níže si pak můžete nechat zobrazit další prvky jako svítilna, minutka, kalkulačka, režim nízké spotřeby, rozpoznání hudby, nahrávání obrazovky a další. Ovládací centrum lze upravit v Nastavení → Ovládací centrum.

Siri

Hlasová asistentka Siri stále není k dispozici v češtině – a upřímně si myslím, že ještě po dobu několika let ani nebude. Není se čemu divit, jelikož se Apple o nějakou Českou republiku, kde je kupní síla například v porovnání se Spojenými státy, nesčetněkrát menší. Dle mého názoru se ale každý uživatel iPhonu může naučit pár anglických slovíček, díky kterým lze Siri ihned začít ovládat. Namísto stěžování si a pomlouvání Applu z toho důvodu, že nepracuje na české Siri, by se tak někteří uživatelé mohli vrhnout do učení základní angličtiny. Následně totiž budou moci Siri využít k ovládání systému, získání informací o počasí, nastavení budíku či minutky, spuštění přehrávání hudby a k nespočtu dalších rychlých akcí, které spustíte jen vaším hlasem.

Zkratky

S příchodem iOS 13 jsme se na jablečných telefonech dočkali přidání nové aplikace Zkratky. Mnoho uživatelů tuto aplikaci kompletně vypustilo, což je rozhodně obrovská škoda. Zkratky totiž mají obrovský potenciál – jedinec, který je používá, mi tohle zajisté dokáže potvrdit. Pokud nevíte, k čemu aplikace Zkratky slouží, tak si díky ní můžete vytvářet různé zkratky, tedy určité sledy úloh, které se mohou automaticky po vyvolání provést. Zkratky si můžete buď vytvořit sami, anebo si je můžete jednoduše stáhnout z galerie či z internetu od jiných uživatelů. Na našem magazínu se relativně pravidelně nejlepším zkratkám věnujeme, takže pokud o ně máte zájem, doporučuji se na články podívat.

Poklepání na záda

Vlastníte iPhone 8 a novější? Pokud ano, tak pro vás mám skvělou zprávu. Využít totiž můžete funkci Klepnutí na zadní stranu, díky které prakticky získáte dvě další tlačítka navíc. Tato „tlačítka“ můžete „stisknout“ tak, že dvakrát nebo třikrát poklepete prstem na záda jablečného telefonu, čímž se spustí určitá nastavená akce. Těchto akcí je k dispozici nespočet, a pokud vám nějaká chybí, tak potěší fakt, že si můžete nechat spustit také zkratku – možností je tak úplně neomezeně. Poklepání na záda lze aktivovat a nastavit v Nastavení → Zpřístupnění → Dotyk → Klepnutí na zadní stranu. Zde si pak rozklikněte PoklepáníTrojí klepnutívyberte si jednu z akcí.

Widgety

Posledním tipem, který můžete využít pro rychlejší využívání iPhonu, jsou widgety. Ty se dočkaly velkého přepracování v rámci iOS 14 a nutno zmínit, že jsou lepší opravdu po všech stránkách. Některé widgety fungují obyčejně – zobrazí vám různé informace z aplikace, například předpověď počasí, a po klepnutí na widget se do samotné aplikace přesunete. Pravdou ale je, že některé widgety jsou více interaktivní. To znamená, že přímo v rámci nich můžete provádět různé akce. Některé banky nabízí například jednoduché kopírování čísla účtu, widgety z aplikací chytrých domácností pak můžete ovládat některá zařízení apod. I widgety tedy dokáží určitým způsobem zrychlit způsob využívání vašeho jablečného telefonu.

widgety_ios15_fb

Dnes nejčtenější

.