Zavřít reklamu

Že má Facebook problémy s ochranou osobních údajů svých uživatelů není dlouhodobě žádným tajemstvím. Ostatně, v minulosti jsme byli již mnohokrát svědky toho, že mu unikla data k milionům uživatelských účtů, která byla leckdy osobní a kvůli tomu ve výsledku i určitým způsobem zneužitelná. Nyní dokonce unikl Facebooku dokument, ve kterém se přiznává, že tak úplně neví, jak s uživatelskými daty zacházet. 

Interní dokument, který se dostal konkrétně k portálu Engadget, je konkrétně zprávou odborníků na ochranu soukromí z reklamního týmu Facebooku, která byla adresována vedoucím pracovníkům společnosti. Vypracována byla kvůli nutnosti přijmout nová opatření regulátorů na ochranu uživatelských dat. Ve zprávě však naleznete mimo jiné pasáže, ve kterých se bezpečnostní experti Facebooku shodují na tom, že společnost nemá kontrolu nad tím, jak jsou uživatelská data interně spravována, kvůli čemuž má být pro společnost extrémně těžké zaručit vládám jednotlivých zemí, že služba splňuje, co má. “Nemáme adekvátní úroveň kontroly a vysvětlení toho, jak naše systémy využívají data, proto nemůžeme poskytnout. Nemůžeme s jistotou provádět kontrolované změny zásad nebo externí závazky jako například to, že nebudeme používat data X pro účely Y,” stojí mimo jiné ve zprávě. 

Zpráva rovněž odhaluje, že si Facebook nedělá příliš starosti ani s ukládáním dat v databázi, jelikož v ní leží veškeré informace hezky pohromadě. Kvůli tomu tak není schopen selektovat citlivá data od těch, která až tak důležitá z hlediska ochrany nejsou, což pro něj ve výsledku neznamená nic jiného než to, že není opět schopen vyhovět regulátorům, kteří požadují v tomto směru daleko větší preciznost a transparentnost. S ohledem na tyto všechny skutečnosti proto bude extrémně zajímavé sledovat, jak se bude Facebook v nadcházejících týdnech a měsících chovat právě ve vztahu s regulátory, jelikož uniklé informace pro něj jsou bezesporu extrémním poškozením, 

Dnes nejčtenější

.