Zavřít reklamu

Před pár týdny Apple na své letošní první konferenci představil několik zbrusu nových produktů. Konkrétně jsme se dočkali zelených iPhonů 13 (Pro), iPadu Air 5. generace, Macu Studio, monitoru Apple Studio Display a také iPhonu SE třetí generace. Pro většinu jablečných příznivců se však jednalo o relativně velké zklamání, jelikož oproti druhé generaci přišla ta třetí prakticky jen s lepším čipem, podporou 5G a malými drobnostmi – viz článek níže. Vzhledem k tomu, že 128 GB verzi iPhonu SE 3 seženete za 13 990 korun a použitý iPhone 13 mini ve stejné kapacitě pořídíte jen o zhruba tisíc korun dráž, tak se naskýtá otázka, zdali nevyjde lépe koupit právě tento model. V čem se od sebe iPhone SE 3 a iPhone 13 mini liší? Na to se podíváme v tomto článku.

Použitý iPhone 13 mini koupíte zde
iPhone SE 3 koupíte zde

Displej a rámečky

Pokud se podíváte na oba dva porovnávané iPhony z přední strany, tak zjistíte, že se od sebe diametrálně liší. U iPhonu SE 3 si můžete všimnout designu s obrovskými rámečky okolo displeje, který známe, zcela upřímně, již prakticky od stvoření prvního jablečného telefonu. iPhone 13 mini pak nabízí design, se kterým jsme se vůbec poprvé setkali v roce 2017 u iPhonu X. iPhony 13 jsou pak speciální v tom, že u nich došlo ke zmenšení výřezu pro Face ID. Zcela důležité je zmínit, že i přes menší velikost iPhonu 13 mini nabízí tento model oproti iPhonu SE 3 větší displej. Zatímco iPhone 13 mini nabídne 5.4″ displej, tak iPhone SE 3 pouze 4.7″ displej. Liší se také využité technologie, jelikož SE 3 nabízí klasický LCD displej a 13 mini kvalitnější OLED.

iphone se 3 a iphone 13 mini

Velikost těla a barvy

Jak už jsem nakousl na předchozí stránce, tak iPhone 13 mini je oproti SE 3 menší – i přesto ale nabízí větší displej. Co se pak týče konkrétních rozměrů, tak iPhone SE 3 má 138,4 x 67,3 x 7,3 mm (VxŠxH), iPhone 13 mini pak 131,5 x 64,2 x 7,65 mm (VxŠxH). Rozdíl ve výšce je tak zhruba 7 milimetrů, v šířce 3 milimetry a v hloubce 5 setin milimetru – ve všech případech k prospěchu 13 mini, pokud tedy budeme brát, že menší = lepší. Hmotnost je u 13 mini 140 gramů, u iPhonu SE 3 pak 144 gramů. A v případě, že si potrpíte na barvy, tak váš opět více potěší právě iPhone 13 mini, který nabízí šest barev, oproti třem u SE 3. Jedná se o zelenou, růžovou, modrou, temně inkoustovou, hvězdně bílou a červenou (PRODUCT)RED, respektive temně inkoustovou, hvězdně bílou a červenou (PRODUCT)RED.

 

Biometrická ochrana

Možnost zmenšení rámečků u novějších iPhonů je možné především díky odstranění Touch ID, tedy snímače otisků prstů, který se odjakživa u jablečných telefonů nacházel na spodní části přední strany. iPhone SE 3 však stále, jako jediný iPhone v nabídce, Touch ID stále disponuje. Bohužel se Apple neodvážil přijít ani s novým designem, který by například po vzoru levnějších iPadů přišel s Touch ID v zamykacím tlačítku. iPhone 13 mini pak disponuje Face ID, které je umístěné v horním výřezu displeje. Tato biometrická ochrana využívá speciální 3D sken obličeje a je oproti Touch ID několikanásobně bezpečnější.

Fotoaparáty

Co se týče fotosoustavy, tak i zde jsou rozdíly mezi SE 3 a 13 mini opravdu velké. iPhone SE třetí generace nabízí jediný 12 MP širokoúhlý objektiv se clonou f/1.8, bez nočního režimu. iPhone 13 mini se oproti tomu pochlubí dvěma 12 MP objektivy, kdy jeden je širokoúhlý a druhý ultra-širokoúhlý. První zmíněný má clonu f/1.6, druhý zmíněný f/2.4. Nechybí noční režim, možnost 2x oddálení optickým zoomem, filmařský režim v rozlišení 1080p při 30 FPS, nahrávání HDR Dolby Vision ve 4K při 60 FPS, zvukový zoom a další vychytávky, o kterých si u SE 3 můžete nechat zdát. Přední fotoaparát u SE 3 má pak pouze 7 MP, zatímco u 13 mini 12 MP.

iPhone 13 mini fotoaparát:

mpv-shot0430

MagSafe

Osobně si myslím, že MagSafe je u iPhonů jedna z nejlepších věcí, se kterou Apple v posledních letech přišel. Myslím si, že mnoho uživatelů přestoupilo na novější iPhone právě z důvodu MagSafe, jelikož kromě nabíjení si na záda telefonu můžete přicvaknout třeba peněženku, dále můžete využít magnetické stojany a držáky apod. Upřímně jsem doufal, že iPhone SE 3 s MagSafe přijde – bohužel jsme se ale nedočkali. Dle mého názoru by jen přidání MagSafe dokázalo SE 3 zachránit a tento model by se stal o mnoho atraktivnějším. A navíc k tomu by Apple vydělal ještě více, jelikož by si uživatelé mohli kupovat originální MagSafe doplňky, které samozřejmě vyjdou draho. MagSafe je tak z těchto dvou zařízení k dispozici jen pro iPhone 13 mini, všeobecně jej ale najdete u všech iPhonů 12 a novějších, vyjma SE 3.

Dnes nejčtenější

.