Zavřít reklamu

Před několika dny jsme na našem magazínu publikovali článek, ve kterém jsme si ukázali několik tipů, pomocí kterých můžete vyčistit Lightning konektor vašeho iPhonu. Tento konektor, společně s otvorem pro reproduktory, patří mezi nejvíce znečištěná místa na vašem jablečném telefonu, takže je potřeba je pravidelně čistit. U Lightning konektoru při nečištění riskujete vypadávání kabelu z konektoru, špatný kontakt při nabíjení či dokonce kompletní nemožnost nabíjení. U otvorů pro reproduktory pak dochází především ke ztlumení zvuku a vzhledem k tomu, že se za těmito otvory skrývají také mikrofony, tak může dojít i k tomu, že vás druhá strana bude hůře slyšet. Pojďme se společně podívat na několik tipů, jak můžete otvory pro reproduktory na iPhonu vyčistit.

Co nepoužívat

Metod, pomocí kterých můžete čistit reproduktory svého iPhonu, je na internetu popsáno mnoho. Nutno ale zmínit, že ne všechny jsou rozhodně správné. Musíte brát v potaz to, že u každého reproduktoru se nachází citlivá membrána, kterou můžete velice jednoduše poškodit. Rozhodně byste se tedy měli vyhnout využívání párátek, různých jehel a špendlíků a podobných ostrých předmětů. Zároveň se rozhodně vyhněte i využití stlačeného vzduchu, který by mohl reproduktor poškodit. Využívat byste k čištění neměli ani vodu, byť jsou novější iPhony již voděodolné. Svým způsobem se dá říct, že existuje jediný správný postup, pomocí kterého můžete čistit reproduktory vašeho iPhonu.

iPhone 11 reproduktory

Jemný kartáček

K vyčištění reproduktorů iPhonů byste měli využít především co možná nejjemnější a čistý kartáček na zuby. Ten můžete maximálně lehce namočit do isopropylalkoholu, rozhodně ho ale přímo nevlévejte do otvorů reproduktorů. Tekutiny by se neměly dostat do útrob reproduktorů, protože jinak riskujete jejich poničení. Z pouze znečištěného reproduktoru byste tak rázem mohli mít reproduktor kompletně nefunkční. Kartáčkem tedy pohybujte různými směry a úhly po otvorech reproduktorů a snažte se štětinami vytáhnout co možná nejvíce nečistot. Je možné, že vám to nějakou chvíli zabere, jelikož nečistoty jsou často opravdu pevně usazené.

iPhone - čištění sluchátka kartáčkem

Speciální čistící nástroje

Kromě zubního kartáčku můžete pro vyčištění otvorů reproduktorů využít také speciální čistící nástroje. Vesměs by se ale mělo jednat o určité obdoby zubních kartáčků. Někteří jedinci například využívají štětečky, které jsou vyžívány k čištění holících strojků (samozřejmě čisté). Určité speciální nástroje pro čištění jednotlivých částí iPhonů najdete například na čínských tržištích. Takové nástroje se často prodávají v různých sadách a vyjdou vás na několik desítek korun. Využívat je pak samozřejmě můžete opakovaně, pouze se po každém čištění ujistěte, že je důkladně vyčistíte.

Utěrka z mikrovlákna

Pokud jste se pustili do čištění horního otvoru pro reproduktor, tedy sluchátka, tak je jasné, že se několik nečistot zachytí také na displeji. To samé platí ve finále i u spodního reproduktoru s tím rozdílem, že se nečistoty zachytí především na těle zařízení. Pro jednoduché odstranění těchto nečistot byste měli využít mikrovláknovou utěrku, která zabrání poškrábání displeje, popřípadě rámu iPhonu. Mnoho uživatelů otírá svůj jablečný telefon například vlhčenými ubrousky anebo třeba klasickými hadříky. Riskujete však, že se vlákna z ubrousků či obyčejných hadříků někde zachytí, což může způsobit problém. Samozřejmě je nutné, aby využitá mikrovláknová utěrka byla čistá. V opačném případě může dojít k tomu, že již zanesené částečky nečistot displej poškrábou.

Čistící Apple hadřík můžete zakoupit zde

Posviťte si

Pro čištění prakticky jakékoliv části iPhonu je nutné, abyste dobře viděli. Nejspíše vám ale nebude tak úplně užitečné klasické stropní světlo, jelikož si budete při čištění stínit hlavou. Využít tak můžete třeba nějakou lampu, popřípadě pokud máte tu možnost, tak požádejte někoho z rodiny, aby vám posvítil třeba LED diodou z jiného telefonu. Jestliže po ruce nikoho nemáte, tak vždy zkuste vyčistit část reproduktoru s tím, že následně místo zkontrolujte a podívejte se, kde se nachází nejvíce nečistot. Následně se v těchto místech pokuste o vyčištění a následně tento postup provádějte do té doby, dokud nebude čisto.

led dioda iphone 11 pro

Dnes nejčtenější

.