Zavřít reklamu

Máte na Macích rádi webový prohlížeč Safari? Pak bohužel patříte do stále se zmenšující uživatelské skupiny, která jeho pomyslný prapor drží nad hlavou. Vyplývá to alespoň z měření analytické společnosti StatCounter, ze kterého lze vyčíst, že zatímco obliba (a tedy i používání) Safari rok od roku mírně klesá, konkurence pozvolna roste. 

Suverénně nejoblíbenějším webovým prohlížečem na počítačích je Chrome z dílny Googlu, který si drží vzhledem k množství prohlížečů skoro až neuvěřitelný podíl 65,38 %. Druhé je v současnosti Safari s 9,84 %, kterému však dýchá na záda Microsoft Edge s jeho 9,54 % a Firefox s 9,18 %. A jelikož jak Edge, tak i Firefox v posledních měsících rostou, zatímco Safari upadá, je více než pravděpodobné, že v horizontu týdnů, maximálně pak jednotek měsíců oba Safari předběhnou. 

Safari-market-share-statcounter.png

Upadající obliba Safari je svým způsobem překvapivá. Přestože se jedná o prohlížeč dostupný jen na Macích, vzhledem k jejich prodejnosti v posledních několika čtvrtletích by zřejmě nejeden uživatel očekával naopak zvýšení jeho obliby a tedy i procentuálního podílu na trhu. Pravdou nicméně je, že vylepšení, která Apple do Safari v posledních letech implementuje, jsou poměrně drobná a na konkurenci zkrátka nestačí. Pokud tedy Apple tento trend nezmění, ze čtvrtého místa, které mu brzy připadne, se nejenže hned tak neoklepe, ale zároveň mu potenciálně hrozí další propad. 

Dnes nejčtenější

.