Zavřít reklamu

Jak se chránit proti hacknutí je termín, který v poslední době vyhledává čím dál tím více uživatelů. A rozhodně se není čemu divit, jelikož aktuálně je bezpečnost (nejen) na internetu velice rozebírané téma. Na našem magazínu se čas od času věnujeme různým tipům, které vás mohou proti hacknutí ochránit. Vládní agentura NCSC (National Vyber Security Centre) před nedávnem uveřejnila seznam několika tipů, které vám přinášíme v rámci tohoto článku

Pravidelné aktualizace

Naprostým základem pro udržení bezpečnosti je, abyste pravidelně aktualizovali veškerá svá zařízení. Čas od času se totiž v systému může objevit nějaká bezpečnostní chyba, která následně může být zneužita hackery. Apple se snaží tyto chyby co nejdříve opravit, a to v rámci aktualizací – pokud je nemáte nainstalované, tak nejste chráněni. Aktualizaci iOS provedete v Nastavení → Obecné → Aktualizace softwaru, na Macu pak provedete aktualizaci v  → Předvolby systému → Aktualizace softwaru.

Neotevírejte e-maily od neznámých odesilatelů

E-mail má v dnešní době naprosto každý, jelikož bez něj v internetovém světě neuděláme prakticky nic. Slouží k vytváření účtů, k odesílání objednávek nebo ke klasickému osobnímu či pracovnímu dopisování. Čas od času vám ale ve schránce může přijít e-mail od neznámého odesilatele. V mnohých případech takové e-maily zachytí SPAM filtr, takže je v doručených ani neuvidíte. Občas se to ale nepodaří. V takovém podezřelém e-mailu rozhodně nic neotevírejte a ideálně jej smažte. Berte na vědomí, že žádná instituce po vás nikdy nebude chtít přes e-mail heslo, údaje ke kreditní kartě apod.

Neotevírejte podezřelé odkazy, e-maily a soubory

K hacknutí stačí opravdu jen malá nepozornost a může být zle. Občas stačí otevřít jen e-mail, nějakou webovou stránku či odkaz. Problém je v tom, že často ani nemáte šanci zjistit, že jste vlastně hacknutí – vše se dá skvěle zamaskovat. Jak už bylo zmíněné na předchozí stránce, tak nikdy neklikejte v podezřelém e-mailu na žádné odkazy a nikdy neotevírejte ani soubory, u kterých neznáte původ. Phishing, tedy metoda, pomocí které může útočník získat údaje k vašim účtům, je bohužel čím dál tím populárnější a i v dnešní době se stále nachytá nespočet uživatelů. Nejčastěji podvodné e-maily chodí ve spojení s bankovním či finančním účtem, Apple ID, pojišťovnou, vládou apod. Hlavně u těchto e-mailů buďte na pozoru.

Kontrolujte URL adresy před kliknutím

Pokud chcete v dnešní době něco vyhledat, tak k tomu využijete vyhledávač – například Google. Ten se samozřejmě snaží filtrovat veškeré podvodné stránky, abyste se nemohli nechat napálit, jenže ne vždy se to musí povést. Je tedy nutné si dávat pozor na to, abyste si před klepnutím na nějaký odkaz zkontrolovali, zdali náhodou není nějak nenápadně pozměněný. Často útočníci využijí vaši nepozornost a spoléhají na to, že si jednoduše nevšimnete rozdílu v nějakém znaku, třeba mezi znaky i, I, l a 1, popřípadě mezi o a 0 apod. Odkazy byste si samozřejmě měli před otevřením kontrolovat i na e-mailu, popřípadě kdekoliv jinde. Zároveň je nutné zmínit, že vám nikdo nedá v dnešní době nic zadarmo, takže pokud se ocitnete na stránce, kde vyhrajete sto iPhonů 15 Pro Max a k tomu Tesla Model S, tak rozhodně nevěřte. Napálit se můžete také při stahování warez programů z různých webových stránek, kde často tlačítko Download (stáhnout) slouží k úplně něčemu jinému.

Takto může vypadat falešené tlačítko pro stažení:

download_tlacitko_vir

Restartujte zařízení

Za tento bod dost možná dostanu v komentářích „spršku“ – mnoho uživatelů totiž uvádí, že se Apple zařízení jednoduše restartovat nemusí. Zcela upřímně si ale v poslední době začínám všímat, že je to sem tam nutné – například alespoň jednou za týden. Pokud totiž veškerá zařízení využíváte na maximum, tak se po nějaké době dlouhého zapnutí můžete ocitnout v situaci, kdy systém přestane fungovat ideálně. Restart je ideální i pro prevenci proti různým škodlivým kódům, které „žijí“ v aktivní paměti. Pokud tedy provedete restart, tak dojde ke smazání tohoto škodlivého kódu, čímž si můžete pomoci.

Využívejte kódový zámek a biometrické ověření

Znám nespočet uživatelů, kteří svůj iPhone nemají opatřený ani pomocí Touch ID či Face ID, ani pomocí kódového zámku. To znamená, že pokud někde telefon nechají, tak se do něj může kdokoliv dostat, což není ideální. Často výmluvou poté je, že ověření zdržuje, což je v dnešní době jednoduše nesmysl. Jestliže tedy nevyužíváte jakoukoliv formu ověření, tak rozhodně začněte. V iPhonu i v ostatních zařízeních totiž skladujeme obrovské množství osobních dat, u kterých byste rozhodně nechtěli, aby se dostala do nepovolaných rukou. U iPhonu navíc máte i výhodu toho, že neexistuje možnost, pomocí které by kdokoliv mohl váš zámek prolomit a získat přístup k vašim datům – dokonce ani vláda, jelikož to Apple jednoduše nepovolí. Ověření můžete aktivovat v Nastavení, kde otevřete Touch ID a kódový zámek či Face ID a kódový zámek.

Udržujte fyzický kontakt se zařízením

I když to v některých situacích nemusí být úplně vhodné, tak svůj iPhone, společně s dalšími zařízeními, byste měli mít vždy u sebe, a to především v práci a na veřejných místech. Pokud si nemůžete dovolit mít třeba iPhone v kapse, tak jej vždy mějte na takovém místě, kde na něj můžete vidět. Jen tak totiž zajistíte, že se vám za zády někdo nebude pokoušet do vašeho jablečného telefonu dostat. Zároveň byste se měli naučit zařízení vždy před odložením zamknout – ve výchozím nastavení totiž iPhonu trvá minutu, než se po nečinnosti automaticky uzamkne. Pokud byste tedy iPhone položili na stůl, a poté odešli, tak je minuta pro útočníka dost dlouhá doba na to, aby udělal vše, co potřebuje.

10

Využívejte VPN

Virtuální privátní síť (VPN) je naprostým základem pro bezpečný provoz na internetu. Když bez aktivního VPN přejdete na nějakou webovou stránku, tak o vás může zjistit různá data – například zařízení, které využíváte, vaši polohu a IP adresu a mnoho dalšího. Všechna tato data jsou samozřejmě soukromá a chcete je sdílet co možná nejméně. Služba VPN se v tomto případě chová jakožto jakýsi prostředník, který všechna tato data skryje. Před přesunem na web se totiž prvně připojíte k VPN serveru, a až poté dojde k přesměrování na web. Ten tak uvidí zcela anonymní a nic neříkající data. Existuje mnoho různých VPN služeb, ceny jsou navíc opravdu nízké, takže se VPN rozhodně vyplatí.

Zkontrolujte si polohové služby

Některé aplikace a webové stránky vás mohou požádat o přístup k vaší poloze. V některých případech je to samozřejmě zcela opodstatněné, třeba u navigačních aplikací. Mnoho webů a aplikací však může k vaší poloze přistupovat naprosto zbytečně a pouze za cílem sledování. Informace o vaší poloze jsou totiž v digitálním světě nesmírně cenné, a to především kvůli marketingovým účelům. Těžit z nich ale může také hacker. Rozhodně tedy nepovolujte všem aplikacím přístup k vaší poloze – ba naopak se snažte tento přístup udělit minimu aplikací. Pokud byste si chtěli zkontrolovat, které aplikace k vaší poloze mohou přistupovat, tak stačí přejít do Nastavení → Soukromí → Polohové služby. Zde rozklikněte jednotlivé aplikace a případně přístup deaktivujte.

Opatrně s citlivým obsahem

Jak už jsem zmínil, tak uvnitř iPhonu skladujeme nespočet osobních a citlivých informací a dat. Z toho důvodu byste rozhodně měli mít telefon vždy uzamčený, což je naprostý základ. I přesto je ale lepší počítat s tím, že se může například objevit nějaká chyba, která útočníkům dočasně dovolí přistupovat k některým datům – párkrát už taková situace nastala. Ať už tedy v telefonu máte nějaké dokumenty, přihlašovací údaje, fotky či jiná data, která by nikdo a nikdy neměl vidět, tak se zkuste zamyslet nad tím, zdali byste je nemohli mít uložené nějakým bezpečnějším způsobem.

hack_vir_malware_hacked_iphone_privacy_fb

Dnes nejčtenější

.