Zavřít reklamu

Včera večer jsme se dočkali vypuštění druhých vývojářských bet nových operačních systémů Applu v čele s iOS 15.4. A jelikož ten přináší několik zajímavých novinek, pojďme si je společně zrekapitulovat, ať máte jasno v tom, na co se těšit. Bohužel, oproti předešlým verzím systému je řada novinek z iOS 15.4 určena jen pro zahraničí. 

Podpora Tap to Pay 

Hlavní novinkou včera vydané bety je přidání podpory taktéž včera oznámené funkce Tap to Pay, která promění iPhony v bezkontaktní platební terminály. Odemkne na nich totiž konkrétně NFC, skrze které půjdou nově přijímat platby a to jak přes Apple Pay, tak i přes klasické bezkontaktní karty. Vše bude probíhat přes aplikace třetích stran, do kterých bude stačit “jen” přidat API vydané Applem, které tuto funkcionalitu odemkne. Poměrně zajímavé je nicméně to, že Apple spuštění nové funkce oznámil až ke konci letoška, takže její nasazení do iOS 15.4 nedává příliš smysl. Navíc musíme bohužel počítat s tím, že bude novinka zprvu dostupná jen v USA. 

tap-to-pay-iphone

Další úprava Face ID

Poté, co první beta iOS 15.4 přinesla podporu odemykání telefonu s rouškou, přináší druhá beta drobnou úpravu odemykacího rozhraní. Přibyla do ní konkrétně hláška “Look Down” (tedy “Podívej se dolů), která se objeví v případě, že držíte iPhone s aktivovaným otevírání s rouškou příliš nízko – konkrétně pak pod úrovní vašich očí. Telefon totiž potřebuje k odemčení oční kontakt, který mu pohledem dolů poskytnete. 

iphone-look-down-to-unlock

Širší WiFi možnosti pro HomePody

Potvrzeno bylo vylepšení pro podporu hotelových, školních a dalších WiFi sítí, do kterých se přistupuje skrze uživatelský účet, u HomePodů. Ty s nimi doposud nemohly fungovat, avšak díky nasazení nové funkcionality je půjde přes iPhone s iOS 15.4 k těmto WiFi sítím přihlásit a využívat je zcela standardním způsobem. Stejná funkcionalita by pak měla dorazit i na Apple TV, které doposud trpěly stejným problémem, díky čemuž by se tak mohla obliba těchto produktů solidně zvednout. 

homepod-mini-captive-wifi

Podpora řidičských průkazů, občanek a dalších průkazek ve Wallet

Když Apple loni na WWDC iOS 15 představil, jednou z nejlepších vychytávek byla bezesporu podpora nahrávání řidičských průkazů, občanek a dalších průkazek do Wallet. Ta sice stále není k dispozici, ale jak se zdá, iOS 15.4 by s ní konečně mohl dorazit. V kódu PassKitu se totiž konečně o nasazení novinky objevují první zmínky. Stejně jako v případě Tap to Pay je nicméně třeba jedním dechem dodat, že novinka má být dostupná alespoň zprvu jen v USA, takže nás může prozatím nechat chladnými. 

Dnes nejčtenější

.